НОВИНИ

​Модернизират най-старата жп линия у нас Русе - Варна

290 милиона лева ще бъдат инвестирани за модернизацията на първата у нас железопътна линия Русе – Варна. Инвестиционното намерение е на Националната компания „Железопътна инфраструктура”. Основен ремонт на железопътния път не е правен, откакто е пуснат в експлоатация преди 152 години. Рехабилитацията ще обхване участъка от гара Русе Разпределителна до Каспичан.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Венета Николова
07:51, 30.05.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Трасето, което е с дължина над 137 км, в община Русе минава през землищата на 5 села. С проекта за ремонт са запознати всички жители. Кметът на с. Червена вода каза, че не са получавали възражения.

Румен Русев – кмет на с. Червена вода: Идеята е много положителна. Аз нямам представа откога не е правена такава пълна рехабилитация на това трасе. По-скоро се демонтираха коловози – тука имаше 3-4 коловоза. 03.10 Предполагам, че след ремонта трасето ще се изправи, ще се подобри.

Жителите на Червена вода се надяват да бъде ремонтирана и сградата на жп гарата. Както и много други малки спирки в страната, тя е полуразрушена и неизползваема от пътниците.

Иван Райков: Пълна развалина, нямам повече какво да коментирам.
От Националната компания „Железопътна инфраструктура” казаха, че проектът предвижда да се ремонтират и малките жп гари. Той е разделен на две части.

Иво Янакиев – ръководител на отдел в Национална компания „Железопътна инфраструктура”: Едната част засяга железния път, сградите, контактната мрежа, както в гарите, така и в междугарията и втората инвестиционна инициатива засяга осигурителната техника или това са системите, с които се управлява движението на влаковете. + 06.58 Засега скоростите остават същите – не повече от 95 км/час, но с тази разлика, че благодарение на осигурителната техника първо ще се повиши безопасността на преминаване на влаковете и второ – малко ще се повиши скоростта.

Очаква се ремонтните дейности да започнат през следващата година и да приключат през 2023-та.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италиански истории: Как се прави бизнес в Сицилия?
Италиански истории: Как се прави бизнес в Сицилия?
Италия пред нови избори - анализ на проф. Франко Павончело за БНТ
Италия пред нови избори - анализ на проф. Франко Павончело за БНТ