НОВИНИ

Мораториумът върху финансиране на новите лекарства все пак ще падне

Председателите на всички парламентарни групи подкрепиха предложението да отпадне мораториума върху финансирането на новите лекарства. Предложението ще бъде обсъдено утре и в пленарната зала.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:33, 20.12.2017
Чете се за: 01:26 мин.
Още

На председателски съвет днес лидерите на всички политически сили се съгласиха, че трябва да отпадне спорният параграф 6 от бюджета на Здравната каса, с който се налага мораториума за финансиране на нови лекарства. Цветан Цветанов обясни, че ГЕРБ са променили първоначалната си позиция, за да се спре спекулацията със страховете на хората. И въпреки че здравното министерство е направило необходимата организация за финансиране на лекарствата за онкоболните догодина, все пак са решили да отменят мораториума. Цветанов призна, че решението е взето в активен диалог и с премиера Бойко Борисов.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: За мен е по-важно, че успокояваме пациентските организации, че успокояваме онкоболните хора и в тази посока смятам, че политиците са длъжни да направят компромис и никой да не си го преписва като политически дивидент.

От левицата са доволни, че все пак се постигна консенсус за отпадане на мораториума. ДПС пък напомниха, че това е тяхна категорична позиция още при първото обсъждане на бюджета на Здравната каса.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България": В случая наистина не е важно БСП, ГЕРБ... егото ни. Важно е, че най-накрая има резултат, който удовлетворява болните хора.
Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: Обявихме за пореден път и формулата на съществуването на тази власт. Тя е власт на проби и грешки и пак проби, грешки.

Президентът Румен Радев наложи вето на текстове от закона за бюджета на Здравната каса с аргумента, че засягат основно конституционно право за достъп до медицинска помощ. Миналата седмица мнозинството в парламента отхвърли ветото, в подкрепа се обявиха от БСП и ДПС. Премиерът Борисов обаче изрази готовност мораториумът да бъде преразгледан.

Вчера след разговор с Бойко Борисов по темата, Корнелия Нинова каза, че е обнадеждена и обяви, че БСП внася предложение за отмяна на мораториума. Малко по-късно в писмена позиция и Цветан Цветанов заяви, че предлага отпадането на забраната, за "да спрат всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение". Междувременно пациенски организации се обявиха против мораториума и излязоха на протест. Днес техни представители след разговор с премиера и здравния министър направиха конкретни предложения.

Станимир Хасърджиев - председател на Националната пациентска организация: Призовахме министъра на здравеопазването и Здравната каса да проведат бърз кръг преговори с фармацевтичната индустрия, за да постигнат далеч по-добри финансови условия за подсигуряването на тези лекарства. Да се приложат наистина европейските терапевтични ръководства при предписването и отпускането на тези лекарства, за да се избегне всякакво съмнение за това, че може да има някакъв местен лобизъм.

Предложението да отпадне мораториума за финансиране на нови лекарства ще бъде обсъдено от депутатите утре като точка първа от заседанието на Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НФСБ ще се премести в емблематичната за СДС сграда на Раковски 134
НФСБ ще се премести в емблематичната за СДС сграда на "Раковски" 134
11-годишно дете загина, пометено от джип в село Първенец
11-годишно дете загина, пометено от джип в село Първенец