НОВИНИ

Мрачните дни през есента засилват депресивните нагласи

Динамичното ежедневие, отговорната работа и кратките отпуски пречат на хората да почиват правилно. Това обясни психиатърът д-р Веселин Герев в "Денят започва". Според него са ни нужни около 4-5 дни, за да се адаптираме към почивката. Още 3-4 дни са необходими, за да се адаптираме към работния ритъм.

bnt avatar logo
от БНТ
07:13, 20.09.2016
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Затова отпускът трябва да бъде поне три седмици, за да отпочинем добре. Кратките отпуски често са предпоставка за депресия, сподели наблюденията си д-р Герев. Удължаването на празниците и отработването на дните изобщо не може да допринесе за ползотворна почивка, тъй като нарушава изградения ни ритъм от 5 работни и 2 почивни дни на седмица. Според д-р Герев септември е един от най-натоварващите месеци заради т.нар. 4 дни почивка два пъти в месеца и отработванията.

По време на почивка трябва задължително да се сменят дейностите и да не правим това, което правим обичайно по време на работа. Ако човек се натоварва с работа около 10 часа, задължително той трябва да има 6 часа свободно време за занимания като спорт, хобита, за да се предпази от натрупване на напрежение, съответно от депресия, препоръчва д-р Герев.

Мрачните дни през есента засилват депресивните нагласи сред хората, особено сред тези в активна възраст. Колкото по-малко слънцегреене има, толкова по-малко серотонин в мозъка се образува, а това е веществото, което пази от депресия. Затова през лятото е добре да натрупваме достатъчно серотонин като стоим на слънце.


Гледайте цялото интервю с психиатъра д-р Веселин Герев във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добър улов на риба по Северното Черноморие
Добър улов на риба по Северното Черноморие
Евакуираха останките от опожарения автобус край село Крушевец
Евакуираха останките от опожарения автобус край село Крушевец