НОВИНИ

МВР на Македония потвърди, че Груевски е в Будапеща

След четири денонощия неуспешно издирване на бившия премиер Никола Груевски Министерството на вътрешните работи на Македония обяви, че той е в Будапеща. Самият Груевски съобщи по-рано във Фейсбук, че е поискал политическо убежище в Унгария. Той трябваше да влезе в затвора за 2 години, след като беше осъден за корупция.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:40, 13.11.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:51 мин.
По света
"През последните няколко дни получих безброй заплахи за живота ми. Сега съм в Будапеща и поисках политическо убежище от унгарските власти."

Това съобщение се появи в ранния следобед във Фейсбук профила на Никола Груевски. Наред с клетва винаги да остане верен на каузата Македония.

;;

След като в петък беше отхвърлена и последната възможна по закон жалба срещу присъдата му, съдебни служители са се опитали три пъти без успех да го открият в дома му в Скопие.

Полицията се намеси, след като вчера беше издадена заповед за арест и в сайта на македонското МВР беше публикувана информация, че бившият премиер се издирва в цялата страна. Премиерът Зоран Заев отхвърли критиките, че органите на реда са действали твърде бавно и изрази увереност, че няма как Груевски да не бъде заловен:

Зоран Заев, министър-председател на Македония: Аз вярвам, че на всички е ясно, включително и на Заев, и на Груевски - на когото и да било в държавата - че живеем в глобално село и трябва да си поемаме отговорността.

Говорител на унгарското правителство нито потвърди, нито отрече истинноста на съобщението на Груевски. Но след серия от консултации с унгарския посланик в Скопие македонското МВР потвърди, че Груевски наистина е в Унгария и наистина е поискал политическо убежище.

Претърсвана е и централата на ВМРО-ДПМНЕ, заради което опозиционната партия се обяви за жертва на политически гонения. Двегодишната присъда на Груевски е за злоупотреба със служебно положение, докато е бил премиер при купуването на луксозна лимузина за 600 000 евро. Той е подсъдим по още няколко дела.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синдикатите поискаха повече пари за майчинство и безработица от управляващите
Синдикатите поискаха повече пари за майчинство и безработица от управляващите
Министерски съвет: Докладът на ЕК е обективен, продължаваме с реформите
Министерски съвет: Докладът на ЕК е обективен, продължаваме с реформите