НОВИНИ

МВР огласи схемата за получаване на фалшиви ТЕЛК решения

700 000 българи или 10 % от населението е с ТЕЛК-ови решения при 2 на сто средно за Евросъюза. На този фон - из цялата страна периодично излизат нови и нови случаи на фалшиви документи за ТЕЛК. Само за януари 2019 г. са били извършени проверки на общо 41 преписки в страната. Това обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушване в Парламента за работата на МВР по сигнали за фашиви ТЕЛК-ове.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:02, 22.02.2019
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Така наречените области на инвалидите според статистиката са 10. Най-много пенсии са отпуснати в Силистра - на близо една трета от населението. Следват Враца, Габрово, Разград, Монтана. Списъкът завършва с Ловеч.

Схемата за фалшиви ТЕЛК-ове включва мним болен, посредник и лекари. Посредникът звъни на пациента. Напомня му, че ТЕЛК-а му изтича. Предлага си услугите. Споменава и цената.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Това говори за наистина престъпна схема на организирани групи, които по престъпен начин целят материална облага. Не винаги лицата, които са посредници са лекари или упражняващи лекарска професия.
Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: Основните суми варират от 600 до 2500 лева, което зависи. Сумата е била определяна в зависимост от това колко човека участват в дадената верига и за кого са предназначени сумите.

Етап втори на схемата: пациентът се изпраща при конкретни лекари. Има и инструктаж към пациента да се натовари физически, ако ще ходи при кардиолог. Фалшивите документи се подават. Идва ред на комисията. Тук се използват пароли.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Тук има установени случаи, когато не са запомнили паролата, казват грешна парола и решението е отрицателно. След което се прави поправка и се казва правилната парола.

А случаите са от куриозен, по-куриозен. Слепи шофьори. Историята е от Плевен. Усвоените там пари от пенсии за 10 години - общо над 67 хиляди лева.

Силистра - 76 души получават медицински документи с невярно съдържание. Хората не знаели от какво са болни, къде са лекувани и от кого.

Във Варна е последната акция - след разпити и претърсвания - резултатът:

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Претърсени са две банкови касети, собственост на двама от посредниците, в които са намерени суми на обща стойност около 1 милион 650 хиляди лева в различни валути. Разследването продължава.

Всичко това се случва на фона на милиард и половина средства годишно от бюджета за инвалидни пенсии.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Това е възможен ресурс както да увеличим получаването на пари при освидетелстване и получаване на удостоверение на ТЕЛК, но когато то действително е обективно, когато този човек се нуждае.
Искрен Веселинов - "Обединени патриоти": Ние трябва да помислим по въпроса НОИ като органа, който плаща да има своите контролни механизми, да може да проверява съмнителните да го кажем решения още в момента на тяхното издаване, преди да почнат инвалидните пенсии.
Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Не искам да слагаме черен маркер върху лекарското съсловие. Това са хора, които вършат една благородна професия. Това, че някои от тях, в лично качество извършват престъпления, не означава, че всички са престъпници. Напротив.

Работата на МВР по сигнали, свързани с фалшиви документи за ТЕЛК, продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ и БСП с взаимни обвинения за депутатските заплати
ГЕРБ и БСП с взаимни обвинения за депутатските заплати
След искане на шофьорите: Ще закрият ли нощния градски транспорт в София
След искане на шофьорите: Ще закрият ли нощния градски транспорт в София