НОВИНИ

На първо четене: НС прие да отпадне съкратеното следствие при умишлено убийство

Законодателните промени - дали да отпадне съкратеното производство, предизвикаха напрежение в пленарната зала. Миналата седмица близки на жертви на тежки престъпления поискаха то да отпадне.Вижте повече в прякото включване в обедните ни новини от Надежда Василева

Надежда Василева
от Надежда Василева
10:30, 25.09.2019 (обновена)
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Само за броени минути депутатите приеха два различни текста в два различни закона.

Първият текст - това бяха предложения за промени от три парламентарни групи - БСП, "Обединени патриоти" и "Воля", които предложиха в НПК да отпадне съкратеното съдебно следствие в случаите на умишлени убийства и нанасяне на тежка телесна повреда.

Минути по-късно депутатите приеха промени в НК, предложени от ГЕРБ и зад които стои и правосъдният министър Данаил Кирилов. Те предвиждат да се запази съкратеното съдебно следствие и в случаите на умишлени убийства, тежки телесни повреди, блудства и изнасилвания съдът да има право да прецени дали да бъде намалена присъдата, като това да може да става до 1/5, а не 1/3 от наказанието, както беше досега.

Според управляващите, ако отпадне съкратеното съдебно следствие, то тогава може да се забави процесът, а близките на жертви искат бързо производство.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОСВ разреши да бъде подновена работата на ТЕЦ Брикел
МОСВ разреши да бъде подновена работата на ТЕЦ "Брикел"
Започва проверка на 151-ва детска градина заради пострадалото дете
Започва проверка на 151-ва детска градина заради пострадалото дете