НОВИНИ

Депутатите от новото 44-то НС встъпиха в длъжност (ОБЗОР ПО МИНУТИ)

БНТ1 и БНТ Свят излъчиха на живо първото заседание на 44-ото Народно събрание. Направихме ви свидетели на извънредното предаване – „Новият парламент“ с коментари в изнесено студио пред Народното събрание и преки включвания на репортерите от пленарната зала, кулоарите и входа на парламента. За първи път обществената медия показа чрез 3D анимация и новата пленарна зала „Света София“, в която народните представители се очаква да започнат да работят през 2018 година. Гости в изнесеното студио с водеща Милена Цветанска бяха Росен Карадимов (Институт за икономически напредък), Петър Николов (Институт за дясна политика), Димитър Аврамов (политолог), Димитър Стоянович (сценарист и историк) и Мира Баджева (журналист).Вижте как новите 240 депутати встъпиха в длъжност в 44 Народно събрание - обзор по минути

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
08:25, 19.04.2017
Чете се за: 04:08 мин.
У нас
депутатите новото встъпиха длъжност обзор минути

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза на влизане в пленарна зала, че остър проблем в момента са неизплатените заплати на работници в страната. Приоритетно ще работим и върху промени в Изборния кодекс. От БСП заставаме зад смесена избирателна система - мажоритарно и пропорционално, каза Нинова.

;

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако са искали, БСП са можели да управляват половин година. Оставиха президента Радев и неговото правителство да се гърчи. Ситуацията в света е най-меко казано тревожна. Стабилността в момента за Балканите минава през България. Ние сме много важни за Европа, външна граница. Можем да бъдем мост, стабилизиращ фактор на Балканите. Хората очакват да им се случи нещо добро, да го пипнат, да го усетят. Всичко, което е добро като предложения от опозиция и партньори, ще бъде прието. Ако беше по мажоритарната система, ГЕРБ щеше да има 130 депутати. Поддържаме смислен контакт с президента Радев, никога няма да наруша първи добрия тон. Ако сме умни, не постовете са важни. Няма значение кой е президент, премиер. Смирението ми не е привидно, винаги съм бил балансиран, каза още Бойко Борисов.

;

Пред БНТ лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки заяви, че ще подкрепят правителство, което работи за по-добро бъдеще на България. Не на всяка цена искаме да бъдем в изпълнителната власт, надявам се да бъдем поканени на такива разговори, каза Марешки.

;

Румяна Бъчварова от ГЕРБ заяви, че предстои тепърва да се решава дали ще стои в законодателната или изпълнителната власт. Честно и всеотдайно съм работила, няма нещо, което да ме притеснява с оглед на законосъобразност, следване на основните правила. Убедена съм, че МВР има потенциал и сила да се развива по добър начин.

;

Красимир Каракачанов от Обединените патриоти каза, че все още няма яснота дали ще става министър. Преговорите по програмата ще продължат още от утре, започва работа по коалиционното споразумение. Всичко до този момент, свързано с постове, е гадаене, няма никаква договорка към момента. Каракачанов призова за стабилно управление, тъй като икономиката и самите хора се чувстват несигурни. На България е необходима стабилност. В този парламент хората са ни избрали да защитаваме българския национален интерес.

;

Предложеният за председател на НС Димитър Главчев от ГЕРБ каза, че дебатите в пленарна зала трябва да протичат в добрия тон. Ролята на председателя е на балансьор, медиатор. Трябва малко да изчистя политическите си пристрастия, ще се стремя всичко да бъде в рамките на цивилизования диалог. Натрупах ценен опит като зам. председател на НС, Цецка Цачева каза, че е готова да ми помага и за в бъдеще, заяви Главчев.

;

Владислав Горанов от ГЕРБ каза, че не са водени разговори за поименен състав на правителството. Каза, че бюджетът за 2017 може да бъде изпълнен успешно и би приел поста на министър, ако му бъде предложен. Партньорите ни могат да получат до 3-4 министерства, ако следваме простата аритметика спрямо броя на депутатите. Имаше успешни министри в предходния кабинет, няма да се учудя, ако отново ги видим на постовете.

;

Йордан Цонев от ДПС заяви, че 44 НС трябва да отговори на очакванията на хората. ДПС ще даде своя принос това да се случи, имаме ясно изразени програмни намерения. В този парламент ще бъдем опозиция, не толерираме участието на крайните националисти във властта. Вероятно ще има теми, по които ще подкрепяме правителството - фискалната политика, социални плащания, плоския данък.

;

Тук съм да засвидетелствам уважението си към новия парламент, към избора на хората, заяви президентът Румен Радев на влизане в Народното събрание. Отправих ясни послания какво очаква българският народ, очаква ни тежка работа. Надявам се в началото на май новият кабинет да бъде факт, ще връча следващата седмица мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер от най-многочислената парламентарна група.

;

Най-възрастният депутат - Тома Томов от БСП, по традиция откри първото пленарно заседание. Възрастта ми дава няколко минути право да ви помоля да затворите очите си, и да погледнете със сърцата си.

;

240-те депутати от новото 44-то Народно събрание положиха клетва.

;

В словото си от парламентарната трибуна Цветан Цветанов от ГЕРБ поздрави парламентарните групи за резултатите им на изборите. ГЕРБ е първа политическа сила в 44 НС, българският избирател ни подреди така, че никой да не може да управлява самостоятелно. ГЕРБ влиза със заявката за четиригодишен мандат. Не искаме да правим ефектни политики с популистки заряд. Ще водим преговори за дясно-центристка политика, добре ще е порочната практика за политически рекет да остане в миналото. ГЕРБ ще настоява за прозрачност. Искаме да сме категорични, за нас управлението не е самоцел, каза Цветанов.

;

От името на БСП лидерът Корнелия Нинова също поздрави новоизбраните депутати и призова за работа, ръководена от интересите на народа. В политиката има принципи, ние ще бъдем опозиция в 44-тото НС. Близо 1 млн. българи вярват, че "БСП за България" носим промяната. Поемаме отговорност за бъдещето на страната, за живота на нашите сънародници, в момент, в който текат сложни геополитически процеси. Успешното председателство на Съвета на ЕС трябва да бъде общ политически приоритет. Искаме обединена, силна и солидарна Европа. Трябва да преведем ЕС през трудностите, които предстоят.

;

От името на Обединените патриоти Валери Симеонов заяви, че най-висша цел ще бъде защитата на националните интереси. Открои изграждането на оградата по границата като заслуга на патриотите в 43-тото НС, анкетната комисия за проверка на нарушения в сферата на енергетиката, промени в Закона за горите, насочени срещу незаконната сеч и др.

Като приоритет в сегашния парламент Симеонов посочи нова социална политика, обвързването на помощи с посещение на училище и детска градина за децата, борба с фалшивите инвалидни пенсии, устойчиво увеличаване на доходите и др.

;

Мустафа Карадайъ призова депутатите да осъзнаят силата на обединението, да изоставят политическите и партийни сметки и да върнат нормалността в политиката и държавното управление. Нека всички партии да разчетат правилно резултатите от изборите. Необходимо е да се сложи край на разделението, на омразата, на деструктивното поведение като цяло, каза още Карадайъ.

По думите му най-голямата политическа сила е длъжна да прояви отговорност и воля и да предложи програма за развитие на страната, за успешно председателство на ЕС, за най-неотложните реформи, за бърз икономически растеж.

;

Веселин Марешки от името на политическа партия "Воля" помоли за повече морал, повече почтеност и прагматизъм в политиката, за да се възвърне достойнството и авторитета на българското Народно събрание, достойнството на българския народен представител, за да направят "едно стабилно правителство, което да работи в пъти по-ефективно от всички правителства досега". И крайната цел е просперираща българска държава, проспериращ български бизнес, благоденстващ български народ, каза Марешки.

;

Димитър Главчев от ГЕРБ беше избран за председател на 44-тото Народно събрание. Той беше подкрепен от 157 депутати и 81 въздържали се. Нито един не гласува против.

Преди това председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов представи от трибуната кратка биография на Димитър Главчев - кандидат от партията за председател на Народното събрание.

;

Заместник-председателите на НС бяха гласувани анблок. ГЕРБ издигна Цвета Караянчева, БСП - Валери Жаблянов, Обединените патриоти - Явор Нотев. ДПС издигна Нигяр Джафер, а ВОЛЯ - Веселин Марешки. За тези кандидати се обявиха 235 депутати, всички, които присъстваха в пленарна зала при гласуването.

;

Депутатите гласуваха 10 временни парламентарни секретари, по двама от всяка политическа сила. временна комисия за организиране на дейността на НС.

;

Председателят на НС Димитър Главчев закри пленарното заседание и покани депутатите пред централния вход за традиционната обща снимка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експлозиви и оръжия намерени в жилище на двамата арестувани в Марсилия
Експлозиви и оръжия намерени в жилище на двамата арестувани в Марсилия
Цветан Цветанов: Акценти в началото - антикорупцията и мажоритарен вот
Цветан Цветанов: Акценти в началото - антикорупцията и мажоритарен вот