Над 14 млн. лева изхарчили незаконно от държавната ЕСО за 2017 г.

Проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция е открила, че липсват над 500 000 лева в Българската академия на науките и в Община Бургас.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
10:10, 11.10.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
млн лева изхарчили незаконно държавната есо 2017

Над 14 млн. лева е изхарчил държавният Електроенергиен системен оператор без да спазва Закона за обществените поръчки. Това показва проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция за третото тримесечие на тази година. Ведомството е проверило поръчки на компанията за 2017 г.

От ЕСО коментираха, че допуснатото отклонение от закона е направено от предишното ръководство на компанията. Общата стойност на непроведените поръчки е 14 млн. лева и става въпрос за застрахователни услуги и услуги за телекомуникационни линии. От компанията обясняват, че през миналата година са успели да сключат 683 договора по реда на закона за обществените поръчки на обща стойност 130 млн. лева.Проверка на тези поръчки предстои да бъде направена.

От компанията не уточняват дали предишното ръководство е санкционирано за нарушенията и дали ще му бъде търсена отговорност.

Агенцията за държавна финансова инспекция е направило проверка на 1066 договора през третото тримесечие на тази година на обща стойност 284 млн. лева. Отделно проверените обществени поръчки са 333 на обща стойност 667 млн. лева.

В резултат на проверките са съставени девет акта за начет и 345 акта за административни нарушения.

Едно от най-тежките нарушения, които инспекторите могат да открият е нанасянето на вреди и липсата на средства. Сред проверяваните най-голям е обема на вредите в Българската академия на науките - над 300 хиляди лева и в община Бургас - над 200 хиляди лева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Държавен фонд Земеделие утвърди помощите за животновъди през 2019 г.
Държавен фонд "Земеделие" утвърди помощите за животновъди през 2019 г.
Тази неделя В кадър: Краят на хартиената епоха
Тази неделя "В кадър": "Краят на хартиената епоха"