НОВИНИ

Наградиха спасителите, които се отзоваха, след като вертолет падна в Черно море

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди 14-те участници в спасителната акция на екипажа от падналия по време на учение военен хеликоптер в Черно море. Той посети и пострадалите двама военнослужещи, които се лекуват във военноморската болница. Президентът Румен Радев също разговаря с тях. До края на другата седмица двамата пилоти ще бъдат изписани.

наградиха спасителите отзоваха вертолет падна черно море
bnt avatar logo
от БНТ
18:56, 15.06.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Все още спасителите се възстановяват психически. Това каза един от участниците в операцията, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби адмирал Мален Чубенков.

Мален Чубенков: "Имах разговори с абсолютно всички, най-вече със старши лейтенант Бахчеванов, който така е в изключително емоционално състояние. Все още не може да се отърси от мисълта, че е направил всичко възможно, за да спаси, разбира се, основния пилот".

Спасителната операция по изваждането на екипажа от падналия "Пантер" е изпълнена по всички правила, заяви адмирал Чубенков.

Мален Чубенков: "Три пъти се каза: Това не е учение, това не е учение. Екипите се готвеха. Бяха в лодката и бяха готови само след около 3 минути, за да свалят лодката, подчертавам на ход на кораба, което съвсем не е безопасно, за да може времето да се намали, за да извадим хората от водата".

Първият спасен е бордовият инженер. Водолазът - старши лейтенант Димитър Бахчеванов, се гмурка отново, за да извади основния пилот.

Мален Чубенков: "В такъв момент човек не осъзнава опасността и риска за своя живот, плавайки в един кръг с радиус от 10 метра с керосин... просто за броени минути го е разкопчал и го е извадил".

Пострадалите двама военнослужещи при инцидента ще бъдат изписани от варненската Военноморска болница до десетина дни. Това обяви военният министър Красимир Каракачанов, който днес ги посети.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: "Радвам се, че са в добро състояние момчетата. Шегуват се даже, което е добре. И има един проблем - бързат да си ходят. Бързат да си ходят, но буквално утре, вдругиден единият ще бъде изписан, до края на седмицата - другият".

Разследването ще приключи в законовия срок. Министър Каракачанов обяви, че няма да се опитва да го ускорява. Според него, всички са си свършили работата професионално, особено спасителният екип.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френската гимназия участва в проект за изучаване на английски с еконасоченост
Френската гимназия участва в проект за изучаване на английски с еконасоченост
Приключи вторият етап от ремонта на Аспарухов мост във Варна
Приключи вторият етап от ремонта на "Аспарухов мост" във Варна