НОВИНИ

Намаляват момичета, които раждат деца преди да станат пълнолетни

По данни на Агенцията за социално подпомагане през миналата година над 2 300 малолетни и непълнолетни майки са получавали помощи за отглеждане на дете. Броят им е намалял с около 200 в сравнение с 2017-та.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
09:14, 23.02.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Ани става майка на 17. Срещнала любовта и решила да се задоми, въпреки че семейството ѝ не било съгласно.

Ани Альошева: Те искаха да се образовам да си изживея живота и тогава. Рано е още да си майка на тази възраст, но въпреки всичко се случи.

Въпреки, че вече е майка Ани иска да завърши средно образование.

Ани Альошева: "Аз продължавам да уча все ще на самостоятелна форма и съм в 11-ти клас.

От фондация "Здраве и социално развитие" подкрепят младите майки от квартал факултета.

Мила Гечевска - психолог, фондация "Здраве и социално развитие": Те идват на курс при нас, в който да развият родителските си умения. Например - учим ги как да се предпазят от бременност, учим ги също така, когато родят ако са бременни как да се грижат за своето бебе.

От около 3 години малолетните и непълнолетни майки получават помощи под формата на ваучери вместо пари на ръка. В началото е имало опити за злоупотреби.

Димитрийка Цанова - директор на ДСП "Люлин": Отиват в магазина и почват да се купуват луканки, пиене газирано ама каквото се сетите.

С ваучерите може да се купят само стоки необходими за бебето. Възможности за злоупотреби вече няма, защото магазините се отчитат пред социалните и прилагат фактури със закупените стоки.

Димитрийка Цанова - директор на ДСП "Люлин": Те са 40 лева за едно дете, 45 лева ако са 2 деца значи стават 90 лева и 100 лева за майката, която се води за оглеждане на дете до 1 година.
Ани Альошева: Ваучерите са по-добре, защото знаеш, че може да си ги харчиш само по детето, а не за твоя изгода.

От фондацията, която помага на Ани в момента подкрепят три непълнолетни майки. Работят и с младежи, които още не са задомени, за да ги предпазят от ранно забременяване и бракове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна първият Национален фестивал Кукериада в община Тунджа
Започна първият Национален фестивал "Кукериада" в община Тунджа
Разрушиха дома на наркобарона Пабло Ескобар
Разрушиха дома на наркобарона Пабло Ескобар