НОВИНИ

НАСА се готви да изследва "сърцето" на Марс

НАСА се готви да изстреля космически апарат през май, който ще изследва вътрешността на Марс, съобщи PhysOrg. Сондата "ИнСайт" (InSight - Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and heat Transport) е стационарен спускаем апарат. Това ще е първата мисия, посветена на изследването на вътрешността на планетата в дълбочина.

bnt avatar logo
от БТА
16:36, 06.04.2018
Чете се за: 00:24 мин.
Още
наса готви изследва сърцето марс

"ИнСайт" е като научна машина на времето, която ще върне информация за най-ранните етапи на образуването на Марс преди 4,5 милиарда години - каза главният изследовател на мисията Брус Банерт. - Тя ще ни помогне да научим как се образуват скалистите космически обекти, като Земята и Луната, дори планети в други слънчеви системи".

Сондата е оборудвана с много чувствителни инструменти, включително и сеизмометър, за които е необходим стационарен апарат, от който те внимателно да бъдат инсталирани на повърхността на Марс и под нея. Като изследват вътрешността на Марс, специалистите се надяват да разберат доколко различни са кората, мантията и ядрото на планетата от земните. В мисията участват с различни инструменти Франция и Германия.

Изстрелването на сондата "ИнСайт" е насрочено за 5 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ санкционираха близки до Кремъл руски олигарси
САЩ санкционираха близки до Кремъл руски олигарси
Сергей Скрипал вече не е в критично  състояние
Сергей Скрипал вече не е в критично състояние