В Благоевград започна 16-тото издание на националния ученически празник "За хляба наш". Над 1000 деца от цялата страна ще участват в него. Целта на празника е подрастващите да се запознаят с начините на производство на хляб и с българските традиции,...
В Благоевград започна 16-тото издание на националния ученически празник "За хляба наш". Над 1000 деца от цялата страна ще участват в него. Целта на празника е подрастващите да се запознаят с начините на производство на хляб и с българските традиции, свързани с хляба и хлебните продукти.
С изложба на традиционни български пити, хлябове и други тестени изделия започна 16-тото издание на националния ученически празник. Кулинарните изкушения са изработени от ученици от 4-ти до 6 клас.
"Тези хлябове са приготвени с брашно, вода и всичко останало за тестото. Всяка питка си има свое наименование", сподели ученичката Кристен Илиева.
"Толкова е красиво, всичко е свързано с хляба, защото никой не е по-голям от хляба", добави Александра Илиева.
Участниците в празника тази година се включиха и в състезание. Шест отбора премериха познанията си в няколко категории – разпознаване на житни растения, модерни и традиционни начини за производство на хляб, пословици и поговорки за хляба.
"Те, състезавайки се, съревновавайки се помежду си показват това, което са научили и това, което ние, като по-големи, сме успели да им предадем", коментира Стоил Вълков – старши учител в Обединен детски комплекс-Благоевград.
Празникът ще продължи и утре, когато ще се проведе научна конференция "Да пребъде хлябът". Ще бъдат представени и ритуали, драматизации и танци, свързани с хляба.
Кризата с боклука: В "Люлин" чистят само улиците, по които се движи градския транспорт
Недоволството по границата: Блокадата на гръцките фермери продължва шести ден
Картата на неравенството по рафтовете: Големите вериги в София са 244 и едва 3 във Видин