НОВИНИ

Наводнени земеделски земи заради аварии в "Напоителни системи"

Заради аварии в тръбопровод и далекопровод, които блокираха дейността на отводнителните станции на "Напоителни системи", над 10 хил. дка земеделски земи само в землищата на русенските села Ряхово и Бръшлен са под вода. Земеделците, които търпят огромни загуби, поискаха спешна среща с директора на местния клон на "Напоителни системи" и настояха за незабавни мерки за отстраняване на повредите.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Венета Николова
11:15, 17.04.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Татяна Хараламбиева е арендатор и обработва хиляда дка земя в Ряхово. 600 от тях са изцяло наводнени, а загубите ѝ са 200 лева на декар.

Татяна Хараламбиева: Не може нито да се влезе, нито да се засее, нито да се култивира, нищо не може да се направи. Оттам ще следват и наказания, защото ние участваме и по програми и съответно Държавен фонд "Земеделие" ще ни наложи глоби, защото не е засято.
Йордан Тодоров – председател на земеделска кооперация с. Бръшлен: Проблемът с отводняването на земите, като се започне от Ряхово, Бабово, Бръшлен и посока към Силистра, не са от днес и от вчера. Те са натрупани с годините, предвид проблемите в Напоителни системи, свързани с отводнителните станции - те са амортизирани, от 50-те години.

В подкрепа на думите на Йордан Тодоров е фактът, че тръбата на отводнителната станция в Ряхово се е спукала на няколко места. От Напоителни системи са категорични, че е необходимо да се подмени целия тръбопровод.

Миглена Трифонова – управител на "Напоителни системи" клон Долен Дунав: В неделя направихме обход на напоителни неработещи полета, за да се извадят тръби и да се поставят там, за да не бавим и да не чакаме и да можем със собствени средства да приключи този ремонт.

По думите на Миглена Трифонова, по-бавно ще се реши проблемът със скъсания от леда електропровод в Нова Черна. Старият не може да се поднови, защото в момента е под вода, а освен това се намира на територията на защитената местност Калимок - Бръшлен и не се разрешава изсичане на дървета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ева Лонгория със звезда на Алеята на славата в Холивуд
Ева Лонгория със звезда на Алеята на славата в Холивуд
Хората с увреждания във Варна искат достъпна градска среда
Хората с увреждания във Варна искат достъпна градска среда