НОВИНИ

Най-сериозни щети от силния вятър има във Враца

Сигнали за щети от силния вятър в столицата се подаваха през целия ден. Такива имаше и в другите градове в страната, където беше обявен жълт код.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:07, 22.12.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
Най-сериозни щети от силния вятър има във Враца

В останалите райони у нас, за които днес имаше предупреждение - жълт код за силен вятър, като областите Кюстендил, Благоевград, Кърджали, Хасково и други, в сравнение със София обстановката беше по-спокойна.

Най-много щети имаше във Враца, където бурният вятър достигна скорост 97 км/ч. Стихията изкорени над 20 дървета, събори ламарини от покривите, прекърши електрически стълбове и населени места останаха без ток. Добрата новина е, че няма пострадали хора. Интересното обаче е, че във Враца не са били предупредени и не са очаквали буря, тъй като кодът за региона е бил в зелено.

Оказва се, че на много места в страната, включително и в София, където е имало предупреждение за жълт код, хората не са били подготвени за силния вятър. Затова днес кметът Фандъкова посъветва столичани да имат готовност за изненадите на времето, особено през зимата.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Обръщам се към всички граждани, към собствениците на обекти, сериозно да обезопасят строителните огради, рекламните елементи, защото бяха получени на тел. 112 над 120 сигнала.

Предупреждение за силен вятър има и за утре, но в по-малко области. Жълт код е обявен за Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново и Русе, както и за областите на юг от Стара планина. В тези райони се очаква да духа вече северозападен вятър, като той отново е с пориви до над 80 километра в час.

;

Все пак силният вятър си има и добри страни, особено за градове като София, Пловдив, Благоевград, където тези дни имаше силно замърсяване на въздуха. Вятърът отвя мръсния въздух, а за още по-доброто му качество помогна и падналият дъжд. Измервателната станция на ул. "Раковски" в София сега показва, че съдържанието на фини прахови частици във въздуха е в норма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция се подготвя за Коледа в условията на транспортна стачка
Франция се подготвя за Коледа в условията на транспортна стачка
Аварийни екипи отстраняваха щетите от силния южен вятър в София
Аварийни екипи отстраняваха щетите от силния южен вятър в София