НОВИНИ

Недоволство заради санитарната сеч в Благоевград

Санитарната сеч на дървета в Благоевград предизвика недоволство сред жители на областния център. Зрители на БНТ 2 сигнализираха, че пет дървета в най-големия квартал „Еленово” са почти унищожени. Хората са притеснени, че от тях не е останало нищо и догодина ще трябва да се отрежат.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
18:00, 11.04.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Румяна Тодорова живее на улица „Явор” в Благоевград, непосредствено до Осмо основно училище. Възмущава се, че в Седмицата на гората, когато в цялата страна бяха засадени хиляди млади фиданки, общински служители са орязали и петте дървета пред блока ѝ.

Румяна Тодорова:
„Много съм възмутена от това нещо, затова Ви потърсих. Това не е почистване, а унищожаване на дървото, защото тези дървета нямаха никаква нужда от санитарна сеч.”

В края на миналата година друга съседка се оплакала в Общината, че дърветата ѝ пречат, защото са съвсем близо до кооперацията. Затова от Общината са изрязали клоните към сградата.

Румяна Тодорова:
„Не могат ли тези пет дървета да бъдат защитени от закона да не се орязват. Аз твърдя, че на никого нищо не пречеха. В седмицата, когато България е осъдена за най-лош въздух от Европейския съюз, показваме как се унищожават едни здрави дървета.”

От Общината в Благоевград обясниха, че експерти еколози са направили оглед на дърветата и макар привидно те да са изглеждали здрави, от вътре са били изгнили и потенциално опасни. Освен това сребристият явор е лесно чупливо дърво с много мека дървесина. Според специалистите орязването ще помогне и за задържане на кореновата система на дърветата, която повдига и разрушава тротоарите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата оспори решението на КЕВР за поскъпването на водата в София
Прокуратурата оспори решението на КЕВР за поскъпването на водата в София
Търсят се начини за безопасното събаряне на козирката в Сливен
Търсят се начини за безопасното събаряне на козирката в Сливен