НОВИНИ

Непалски геодезисти ще измерят Еверест

Непал изпраща екип от наети от правителството катерачи, които да качат Еверест, за да премерят височината. По този начин властите се надяват да опровергаят спекулациите, че най-високия връх се смалява.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:26, 08.04.2019
Чете се за: 00:41 мин.
Още
непалски геодезисти измерят еверест

Четиримата правителствени геодезисти ще тръгнат в сряда за Еверест, който си намира в хималайската област на границата между Китай и Непал.

По официални данни височината на върха е 8848 метра, като за първи път е измерен от индийски геодезист през 1954 г. Други геодезисти също са измервали върха, но измереното през 54-та година остава широко възприето.

Появиха се съмнения за височината на Еверест, след мощното земетресение в Непал през 2015 г.. Твърди се, че трусът вероятно намалил височината на върха.

Министерството на геодезията на Непал нае екип от геодезисти пред 2017 г., за да ги подготви за експедиция до Еверест и да се реши спорът.

Сушел Дангол, ръководител на експедицията: Изпращаме екип заради въпросите за височината на Еверест след земетресението.

Четиримата геодезисти са прекарали 2 г. в прецизиране на методите си за измерване на върха, събиране на проби от земята и обучение за реагиране в екстремните ситуации, с които може да се срещнат по време на изкачването си.

Те ще се качат с модерно оборудване, за да се опитат да определят точната височина на върха.

„Няма да е лесно да се работи на този терен, но ние сме уверени, че нашата мисия ще бъде успешна”, заяви Кхим Лал Гутам лидер на експедицията, който е качил върха през 2011 г. Това ще бъде първото измерване на прочутата планина от непалска страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подадени са 55 иска за обявяване в несъстоятелност заради неизплатени заплати
Подадени са 55 иска за обявяване в несъстоятелност заради неизплатени заплати
По актуализиран график ще се строи газовата връзка между България и Гърция
По актуализиран график ще се строи газовата връзка между България и Гърция