НОВИНИ

"Неприоритетни"-те студенти излязоха на протест

Студенти, които не учат в 32 приоритетни специалности и заради това нямат право на европейски стипендии, излязоха на протест под мотото "Неприоритетни". Това са студенти по медицина, право, филологии и икономика.

неприоритетни студенти излязоха протест
bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 16.05.2016
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Те се хванаха за ръце пред Министерството на образованието, за да покажат, че младите хора не бива да се делят. Казаха, че се чувстват пренебрегнати и настояват несправедливостта да се поправи. С протестиращите разговаря заместник-министъра на образованието Иван Димов, който обеща бързо решение на проблема.

Иван Димов - заместник-министър на образованието и науката: Проблемните специалности бяха дефинирани погрешно като приоритетни, защото, разбира се, че медицината е приоритет и решаването на този въпрос е първи приоритет за министерството и в рамките на 3 седмици ние ще имаме решение на този въпрос.
Зорница Танчева - студентка: Всички се трудим, всички учим с една идея - след тези 4 или 6 години да излезем от университета и да работим за страната си.
Алия - студентка по културология: Проблем е, че няма прозрачност при избора на приоритетни специалности.

В Пловдив студентите медици облякоха белите си престилки в знак на протест срещу орязаните стипендии, което е сериозен удар на издръжката им. Според тях вече могат да разчитат само на месечна държавна стипендия в размер на 60 лв. Все по-остро се поставя въпроса със субсидирането на кадри, които след завършването си заминават в чужбина.

Александра Стефанова - медицина, първи курс: В Западна Европа се работи при такива хубави условия и толкова много се финансират лекарите, а тук се получава, че един вид ние няма да ви финансираме, защото заминават и става един порочен кръг. Ние заминаваме, защото не получаваме уважението, което заслужаваме и затова заминаваме.
Деян Рубиев - зъботехника, втори курс: Аз миналия семестър съм с отличен успех, сега вече все ми е тая дали предметите, които не са ми специални дали ще са с шестици или тройки какво значение има.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грандиозен концерт в чест на кралица Елизабет II
Грандиозен концерт в чест на кралица Елизабет II
Ученици от 26-о СОУ сами проектираха зелена зона
Ученици от 26-о СОУ сами проектираха зелена зона