НОВИНИ

Николай Денков: Висшето образование се нужда от осъвременяване

Висшето ни образование се нуждае от осъвременяване, затова и измененията в Закона за развитието на академичния състав са необходими, каза служебният министър на образованието Николай Денков в предаването "Още от деня".

bnt avatar logo
от БНТ
19:08, 03.04.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Този закон предизвика много негативни реакции, но в академичните среди има и положителни отзиви, добави той. Според него законът ще подобри качествата на академичните изследвания и изискванията за академично израстване. Това е и част от предвидените мерки за повишаване качеството на висшето образование.

Николай Денков - служебен министър на образованието и науката: Такива минимални изисквания са предвидени в оригиналния закон, но понеже не бяха дефинирани достатъчно добре, те отпаднаха в една процедура в Конституционния съд. Така че самият закон остана осакатен и ние просто връщаме това, което оригинално е било измислено да бъде в него.

Според министъра е важен този закон, понеже съвременната дефиниция за висше образование е образование, което е пряко свързано с науката, тъй като трябва да подготвя най-добрите специалисти.

Николай Денков - служебен министър на образованието и науката: А за да са най-добрите, самият ти трябва да си по-добър, а в съвременният свят учените са тези, които непрекъснато следят какво става в другите страни, какво е важно за студентите, за да може във всеки един момент това, което се преподава да отговаря на най-новото знание в света.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министри изразили резерви към отмяната на постановление 208 за бежанците
Министри изразили резерви към отмяната на постановление 208 за бежанците
Броят на нелегалните автосервизи в Русенско се запазва и санкциите не им влияят
Броят на нелегалните автосервизи в Русенско се запазва и санкциите не им влияят