НОВИНИ

НКЖИ подписа договор за модернизацията на жп участъка Костенец-Септември

Договор за модернизиране на жп участъка Костенец-Септември беше подписан в Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), съобщиха от компанията.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:54, 12.08.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
нкжи подписа договор модернизацията участъка костенец септември

Железопътният участък Костенец – Септември е част от глобалния проект "Модернизация на железопътната линия София – Пловдив", който е важен елемент от коридорите на Транс-Европейската транспортна мрежа.

Проектът е от стратегическо значение, не само за България, но и за по-добрата свързаност на всички държави от Югоизточна Европа. Чрез реализацията му ще бъде завършено цялостното модернизиране на железопътната линия София – Пловдив и ще се разреши едно от основните затруднения пред Паневропейската железопътна мрежа в Югоизточна Европа.

Железопътната линия София-Пловдив е и сред най-важните железопътни връзки в страната с важно регионално икономическо и стратегическо значение, съединяваща едни от най-големите индустриални центрове София с Пловдив, Бургас, Стара Загора и цялата югоизточна България.

След реализирането на проекта скоростите в участъка Костенец–Септември ще бъдат както следва 160 км/ч за пътнически влакове и 120 км/ч за товарни влакове.

Стойността на договора е 379 989 739,23 лева без ДДС. Модернизация на жп участък Костенец-Септември, част от проект "Модернизация на жп линия София-Пловдив" се осъществява с 85% съфинансиране от Механизма за свързване на Европа (МСЕ).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Епизоотичната комисия заседава за мерки срещу африканската чума в Пазарджик
Епизоотичната комисия заседава за мерки срещу африканската чума в Пазарджик
Д-р Кунчев: Случаите на морбили у нас намаляват
Д-р Кунчев: Случаите на морбили у нас намаляват