НОВИНИ

Норвежкият фонд ще подпомага проекти, насочени към родители на деца с увреждания

Ранното детско развитие, повишаването на връзката между образование и работа, повишаването на възможностите за връщане на работа на родители на деца с увреждания и институционализирането на грижата за непридружените деца - бежанци в страната ни, са водещите политики, по които бихме търсили финансова подкрепа от новия програмен период на Норвежкия фонд.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:53, 17.02.2016
Чете се за: 01:16 мин.
У нас
норвежкият фонд подпомага проекти насочени родители деца увреждания

Това е извод от работна среща между вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министъра по въпросите на Европейското икономическо пространство и връзките с ЕС на Норвегия Елизабет Аспакер, съобщиха от социалното министерство.

Целта на срещата е била да бъдат обсъдени възможностите, които страната ни има по двустранната Норвежка програма за сътрудничество, икономически растеж и устойчиво развитие на България.

Министър Калфин е запознал министър Аспакер с приоритетите на страната ни в областта на социалните политики и е акцентирал върху необходимостта от интервенции в ранно детско развитие при групите в риск. Според Калфин единственият начин да се прекъсне наследствената бедност е да се започне работа с децата и обучение от съвсем ранна детска възраст и така да се увеличат шансовете за включването на вече порасналите деца в заетост.

По думите на министъра, важно е да се създадат условия семействата в риск да изпращат децата си в детска градина, където успоредно със заниманията с децата да се работи с техните майки, за да се включат активно на пазара на труда.

Като положителен модел, Калфин е посочил центъра за ранно детско развитие в кв. Факултета с капацитет от 80 потребители. Центърът работи с ромски семейства в различните етапи от растежа на детето - от женска консултация на бременни жени, през осигуряване на млечна и бебешка кухня и дневна работа с деца от яслена група и детска градина, до предоставяне на помощ за училище.

Министър Калфин е подчертал, че семействата на деца с увреждания, изложени на риск от бедност, също са приоритетна група за министерството. Според него е е важно да се осъществят повече проекти, насочени към предоставяне на специфични дневни грижи за деца с увреждания и успоредно с това, да се работи с техните родители - да се обучават или преквалифицират, така че да могат да повишат шансовете си за заетост. Целта е да създадем възможност за родителите на деца с увреждания да се върнат на пазара на труда", е коментирал още Ивайло Калфин.

Министър Аспакер е обявила, че в новия програмен период, Норвежкият фонд ще финансира приоритетно и проекти, свързани с подобряване на интеграцията на бежанци. В отговор на това, министър Калфин е подчертал необходимостта от въвеждане на ефективен механизъм за работа с непридружените деца-бежанци - включващ, както отглеждане, така и обучение и указване на специфична социална и медицинска подкрепа.
Двамата министри са обсъдили и възможността за подписване на двустранна спогодба за сътрудничество срещу насилието на работното място, по инициатива на норвежкото социално министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът нареди спиране на нови обществени поръчки за около 600 млн.лева
Премиерът нареди спиране на нови обществени поръчки за около 600 млн.лева
ДСБ иска български ОЛАФ да разследва обществените поръчки
ДСБ иска български ОЛАФ да разследва обществените поръчки