НОВИНИ

Затягаме граничния контрол с Турция и Гърция

Вътрешните министри на България, Гърция и Турция откриха първия Тристранен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество на ГКПП "Капитан Андреево". Той ще спомогне за пресичане на контрабандата, каналджийството и бежанската вълна. Чрез него службите на трите държави ще могат да обменят информация в реално време и да вземат бързи решения.

bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 25.11.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Тристранния контактен център разполага с дежурна част, където съвместно могат да работят българските, турските и гръцките екипи, както и с национален офис за всяка страна. Целта е да се предотвратяват трафикът на хора, контрабандата, бежанската криза.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи в оставка: Всички те изискват възможно най-бърз и директен обмен на информация. Тук компетентните органи на нашите държави ще имат възможност да осъществят този обмен в реално време време. И ще могат да извършват проверки незабавно.

Трите държави за първи път изграждат такъв Контактен център заедно. До сега на граничния пункт Кулата- Промахон има подобен център между България и Гърция. Той е и един от основните канали за обмен на информация между службите на двете държави.

Николаос Тоскас министър на вътрешните работи на Гърция: Гърция полага усилия за постигане на сигурност. Общият ни център в Промахон е изключително полезен по отношение точно на сигурността. Това е много добра практика и крачка за сътрудничеството между трите страни.
Сюлейман Сойлу министър на вътрешните работи на Турция: Сътрудничеството между полицейските сили на страните ни ще позволи да се борим ефективно срещу терора и контрабандата. Региона и целият свят ще имат полза от това.

Във връзка с размириците в лагера в Харманли министър Бъчварова заяви, че за улесняване на процеса по екстрадиция на афганистанци е необходимо да бъде подписано споразумение между България и Афганистан

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи в оставка: Основният проблем за връщането в Афганистан е осигуряването на документи на хората, които трябва да бъдат върнати. Тук се нуждаем от сътрудничеството на Афганистанската страна. Министър Митов днес има среща с афганистанския посланик.

Министър Бъчварова допълни, че е имала възможност да разговаря и с представителя на Фронтекс, за да поиска съдействие за ускоряване на процеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обстановката в бежанските центрове в София е спокойна
Обстановката в бежанските центрове в София е спокойна
Големи производители на свинско месо от Русе въвеждат доброволно БДС за качество
Големи производители на свинско месо от Русе въвеждат доброволно БДС за качество