НОВИНИ

Нова клиника по урология в Световния ден за борба с рака

Нова клиника по урология ще бъде открита днес по повод Световния ден за борба с рака. Официалната церемония ще се състои в "СБАЛ по Онкология“ от 10:30 часа.

нова клиника урология световния ден борба рака
bnt avatar logo
от БНТ
09:47, 04.02.2016
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Разширена и модернизирана е Клиниката по урология чрез извършване на ремонтни дейности и закупуване на нова медицинска апаратура, като по този начин се създаде подходяща инфраструктура и условия за диагностика и лечение на онкологични заболявания в областта на урологията.

Ракът не е присъда, той е победим и лечим при 40% от случаите, стига да бъде открит на време. Затова е нужно да се ходи на профилактични прегледи. За съжаление, в нашата страна нямаме национална програма за борба с рака. Това коментира в"Денят започва" изп. директор на СБАЛО - ЕАД Валентин Ангелов.

"Причините за рака са общоизвестни – наследствени гени, 80% това са факторите на външната среда, замърсеността на средата, какво ядем, как живеем като ритъм на живот, като движение, като спорт. Така че, ако правим всичко това, редовно се профилактираме, храним се рационално и живеем пълноценно, няма условия да се притесняваме“, обясни Ангелов.


Тази година Световният ден за борба с рака е под мотото "Ние можем. Аз мога". Този ден обединява хората по целия свят. На 4 февруари ви каним да се присъедините към световните усилия да се разпространи посланието „Ние можем. Аз мога.”. Използвайте социалните медии, за да споделяте ключовите послания „Ние можем. Аз мога.”

Тази година стартира нова кампания „Говорещи ръце”. За какво става дума? Идеята е да допълните основното мото Ние можем. Аз мога”, като напишете на ръцете си подобни послания, които да дават кураж и стимул за борба със заболяването. Снимайте и споделете вашите послания в социалните мрежи, за да може те да достигнат до хората в целия свят. Този път целта е да покажем как всеки може да даде своя принос - като общност и като индивидуалности, за да се намали заболеваемостта от рак в световен мащаб. Това е забавен и лесен начин да станете съпричастни към Световния ден за борба с рака. „Аз мога да потърся подкрепа” или „Можем да работим заедно, за да се излекуваме” – това са примерни послания в кампанията „Говорещи ръце”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте какво ядат в Космоса
Вижте какво ядат в Космоса
НАСА показа полет над повърхността на Церера
НАСА показа полет над повърхността на Церера