НОВИНИ

Нова специалност по киберсигурност откриха във ВУТП

Експерти от ГДБОП се включват в обучението на студенти от Висшето училище по телекомуникации и пощи в София. Там стартира първата в страната бакалавърска програма по "Киберсигурност на високите технологии". Така ще бъдат подготвяни специалисти, от каквито IT секторът ще изпита изключителен глад през следващите години.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
23:07, 02.10.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

60 студенти по "Киберсигурност на високите технологии" ще се подготвят в специална лаборатория, която бе открита днес във висшето училище.

доц. Иван Иванов - ръководител на програмата: Конкретно тук те ще изучат необходимия инструментариум за откриване на почти всички видове мрежови атаки, като започнем от мониторинг на трафика, откриване на различни видове вируси - за съжаление много актуални в днешно време инструменти, които използват хората от другата страна.

Прогнозите сочат, че в следващите години Европа ще има необходимост от над 300 000 кадри в сферата на киберсигурността.

;
Димитър Радев - ректор на ВУТП: Оказва се, че е много голяма нуждата за такива кадри. Оказва се, че следващите 10-15 години това ще стане приоритетно направление в IT сектора.

Този глад за кадри започна да се чувства в Европа още през месец май, когато влезе в сила Европейският регламент за защита на личните данни, известен още като GDPR.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Велоалея в Благоевград минава пред гаражи
Велоалея в Благоевград минава пред гаражи
Александър Стуб е поредният кандидат за поста на Юнкер
Александър Стуб е поредният кандидат за поста на Юнкер