НОВИНИ

Нови правила за младите лекари с обучение на държавна издръжка

Нова наредба задължава лекари специализанти, чието обучение е поето от държавата, да работят три години в болници, посочени от здравното министерство. Това е мярка срещу недостига на кадри и изтичането на млади лекари в чужбина.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:30, 23.07.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Първа година специализант по кардиология, избран за млада медицинска надежда в конкурса "Лекар на годината",д-р Мирослав Ангелов смята, че за да не станеш посредствен лекар, трябва да имаш добри условия за развитие. А минималната заплата, която получава за труда си като специализант сега, няма да задържи младите лекари като него.

Д-р Мирослав Ангелов - специализант в УМБАЛ "Св. Анна": Със сигурност има случаи, в които аз и голяма част от колегите ни е срам да кажем какво сме учили.

От днес здравното министерство променя правилата - заплатите на специализантите ще се плащат от държавния бюджет, а не от болниците. В общия случай те ще получават по две минимални заплати, а за определени специалности до три. Така болницата в Благоевград например ще спести над 300 000 на година.

Д-р Огнян Митев - директор на МБАЛ, гр. Благоевград: Мисля, че това е едно разумно начало на подкрепа от страна на държавата.

Има обаче и уловка.

Д-р Росен Радев - съветник на министъра на здравеопазването: след завършване на специализацията специализантът има право да избере лечебно заведение, област или община, в която да работи за срок от три години.

Всяка година ще бъде изготвян списък с лечебни заведения, в които има недостиг на специалисти. Ако специализантът откаже да избере болница от списъка, ще връща парите за обучение. Това прави поне 50 000 лв.

Според д-р Ангелов много млади лекари ще се откажат от държавната субсидия, за да не бъдат "разпределяни" в провинцията.

Д-р Мирослав Ангелов - специализант в УМБАЛ "Св. Анна": Почти на 100 процента съм сигурен, да. Това означава, че за три години аз няма да мога да отида никъде на друго място, за да надградя това, което съм получил като специализация.

Наредбата предвижда тези, които са започнали специализацията си по старите правила, да довършат обучението си при условията, по които са приети. Избор ще имат специализантите по "Обща медицина".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция разследва фалшива информация за питейната вода в Париж
Франция разследва фалшива информация за питейната вода в Париж
ЦИК предлага възнаграждение от 100 лева за членовете на секционните комисии
ЦИК предлага възнаграждение от 100 лева за членовете на секционните комисии