Новите европравила за борба с прането на пари влизат в сила от 20 януари

Към момента контролните органи в Европейския съюз залавят едва 1% от парите, които се перат на Стария континент.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:10, 17.12.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света
новите европравила борба прането пари влизат сила януари

От 20 януари влизат в сила нови правила за финансови разплащания на ниво Европейски съюз. Те предвиждат затягане на контрола в сферата на финансовите измами и прането на пари. Това обяви в интервю за БНТ евродепутатът Емил Радев от ЕНП, който е и докладчик по темата. България е една от страните, която е изпълнила почти всички законодателни изисквания, свързани с финансовите измами и прането на пари.

За първи път на ниво Европейски съюз се затяга контролът върху криптовалутите и тяхното превръщане в реални разплащателни средства. "До този момент нямаше реални правила по какъв начин виртуалната валута се превръщаше в реална, което допускаше пране на пари, а с това и финансиране дори на терористични организации", обясни Радев.

Промени има и при финансовата обосновка в сферата на произведенията на изкуството, където вече на ниво Европейски съюз също ще бъдат въведени правила.

По думите на Емил Радев, в момента на ниво Европейски съюз се залавят едва 1% от случаите на пране на пари, което е прекалено малко. България обаче е една от страните с висок процент на залавяне на подобни случаи, като у нас част от правилата особено касаещи конфискуването на незаконно придобито имущество, са по-сериозно, отколкото в други страни-членки.

Според данните на Радев в момента у нас е запорирано имущество за близо 2 млрд. лева. Темата с прането на пари и злоупотребата с еврофондове е сред водещата на днешната парламентарна сесия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Европарламентът настоява за допълнителна защита на пчелите
Европарламентът настоява за допълнителна защита на пчелите
Бойко Борисов се срещна с посланика на Франция в България Н. Пр. Флоранс Робин
Бойко Борисов се срещна с посланика на Франция в България Н. Пр. Флоранс Робин