НОВИНИ

Новият антикорупционен проектозакон предвижда нова мега структура

Създаване на мега структура, която да се бори с корупцията и с богатството с неясен произход - това предвижда проектът за антикорупционен закон. Днес той беше представен в Министерството на правосъдието и ще бъде подложен на обществено обсъждане. Сигнали от граждани ще се приемат, но дали те може да са анонимни - разказва Пенка Ангелова.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
15:41, 01.08.2017 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Антикорупционната комисия ще се състои от 5-ма членове, които ще се избират и ще се отчитат пред Народното събрание. В мега структурата ще се съберат няколко органа, които сега действат самостоятелно. С новия закон ще се преодолеят слабостите на сегашната разпокъсана нормативна уредба, смятат от МП.

Евгени Стоянов - зам.-министър на правосъдието: Фрагментираното законодателство и липсата на единен подход води до липса и на ефективно междуинституционално липса на координация и единен подход в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

С вливането на част от ДАНС - на новия орган се дава правото да извършва оперативна дейност, която включва и прилагането на СРС-та. Предвидено е да работи и с доброволни сътрудници. Стоянов коментира, че целта е да се запази досегашната ефикасност на специализираната дирекция и тези способи да се използват за предотвратяване на корупция.

Евгени Стоянов - зам.-министър на правосъдието: Не влизаме в разследването, така сигнали, да не сме пощенска кутия към прокуратурата, след субективна преценка тя ще бъде уведомявана.

Една от основните задачи на комисията ще е да проверява декларациите за имоти и конфликт на интереси на висшия ешелон на властта. Като се разширява кръгът от позиции, за които ще трябва да се подават декларации. Включват се например общинските съветници, главните архитекти на общините и директорите на болници. Основание за цялостна проверка на имуществото ще е разминаване с 20 000 лв., както и установен конфликт на интереси.

Евгени Стоянов - зам.-министър на правосъдието: Основно залагаме на обединяване на различните функции например, като се установи в Сметната палата, се къса връзката с последващи производства за отнемане на имущество.

Стоянов отказа да коментира идеята на Корнелия Нинова президентът да назначава шефа на новата мегаструктура. Според него удачният вариант е това да става в Народното събрание, както е залегнало в проекта. По думите му парламентарният контрол ще бъде и гаранция срещу злоупотреби.

Евгени Стоянов - зам.-министър на правосъдието: Не считам, че е концентрация на власт, защото пак повтарям НС ще осъществява контрол в максимална степен. Тази комисия има нужда от обществено доверие - без това не считам, че може да се очакват резултати.

Проектът е изготвен от работна група в много широк състав и по него предстои обществено обсъждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Четирима души са убити при въоръжено нападение в московски съд​
​Четирима души са убити при въоръжено нападение в московски съд​
Коста Филипов: Възможно е договорът да не се ратифицира в македонския парламент
Коста Филипов: Възможно е договорът да не се ратифицира в македонския парламент