НОВИНИ

НС прие декларация по повод ескалацията на напрежение в Македония

Единодушно със 164 гласа 44-тото Народно събрание прие декларация по повод ескалацията на напрежение в Македония. С нея депутатите осъждат посегателството върху македонския парламент и изразяват надежда президентът и лидерите на партии да успокоят ситуацията. Депутатите поеха ангажимент по време на европредседателството ни да работят активно за присъединяването на страната към Европейския съюз. Приемането на общата декларация беше по предложение на БСП.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:53, 28.04.2017
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Без дебат, само след кратък председателски съвет депутатите приеха първата обща декларация на този парламент.

Димитър Главчев - председател на НС: Гласуват 164 народни представители, всички те "за ", против и въздържали се няма. Декларацията е единодушно приета.

След случилото се снощи в Македония лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е притеснен от активиране на терористични клетки на Балканите.Той е бил потърсен за разговор след атаката на парламента от македонския президент и лидерите на партии в съседната република.

Бойко Борисов - председател на ПГ на ГЕРБ: Като всички и аз съм разтревожен от това, което се случва в Македония. Призовал съм ги като приятели, като колеги, като хора, които се познаваме отдавна да проявят разум, да загърбят чувствата си един към друг и да отидат да направят така, че да успокоят Македония и да си вършат работата, защото всички в Европа чакаме те да си изпълнят критериите все пак.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също призова сега партиите да са единни заради националния интерес.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на БСП"За България": Ние лесно слагаме разделителни линии, но точно днес става въпрос за нещо, което стои над нас и това е националната сигурност на родината ни. Всички декларирахме готовност за национално съгласие, когато става въпрос за България.

В общия тон Красимир Каракачанов от Обединени патриоти призова България да генерира спокойствие на Балканите, за да няма реална заплаха за региона.

Красимир Каракачанов - съпредседател на ПГ на "Обединени патриоти": Изразявам нашето несъгласие с оценката, която беше дадена от служебното правителство тази сутрин, че няма пряка заплаха за сигурността на България преди петнайсетина години, когато отново имаше един жесток конфликт, когато имаше опасност България да бъде залята от над 100 000 албански емигранти.

Ситуацията в Македония предизвика лидера на ДПС Мустафа Карадайъ отново да коментира, че включването на "Обединените патриоти" във властта е опасно.

Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: ДПС винаги е подчертавало, че крайният национализъм, който разделя гражданите по етнически и религиозен признак, е опасен за всяка държава.

На агресията срещу парламента се противопостави и лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки.

Веселин Марешки - председател на ПГ на ПП "Воля": Ние сме за мирно и демократично по законов път решаване на всички вътрешни въпроси и по никакъв начин не приветстваме и не подкрепяме такива действия за нахлуване, за саморазправи на някакви групи от хора.

В приетата единодушно декларация депутатите изразиха подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво запали искрата на напрежението в Скопие?
Какво запали искрата на напрежението в Скопие?
Светът изрази безпокойство след снощните събития в Скопие
Светът изрази безпокойство след снощните събития в Скопие