НОВИНИ

НС прие промени в Закона за енергетиката

Народното събрание гласува на второ четене промени в Закона за енергетиката, които предвиждат и малките фотоволтаични централи, както и топлофикациите, от 1-ви юли да продават произвеждания от тях ток на свободния електроенерегиен пазар. Направените промени бяха в отговор на протестите на бизнеса срещу драстичните скокове в цените на тока на свободния пазар в началото на годината и достигнаха до над 300%. Вижте повече подробности от прякото включване на Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
12:17, 09.05.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Приемането на второ четене на законодателните промени означава, че над 360 малки фотоволтаични централи, както и 12 топлофикации ще могат продават своя ток на свободния пазар.

По този начин се очаква да се повиши ликвидността на електро-енергийната борса. Със законовите промени се дава възможност на всички желаещи да си инсталиратат и т.нар. "умни електромери".

Валентин Николов председател на Парламентарна комисия по енергетика: Първо, че няма да има забавяне на фактури както досега, защото се чакаха графики на електроразпределителните дружества и второ - да, могат да се обжалват, защото те много точно и ясно подават на всеки 15 минути какво е потреблението на електрическа енергия от потребителя.

Промените трябва да влязат в сила от 1 юли, но законодателят дава тримесечен срок на производителите на ток да приведат в синхрон своите мощности и да сключат необходимите договори.

Малките фотоволтаични централи пък заплашиха с протест пред Министерския съвет на 15 май и чупене на фотоволтаични панели заради промените в закона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уникално светлинно шоу в Пловдив за Деня на Европа
Уникално светлинно шоу в Пловдив за Деня на Европа
Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата
Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата