НОВИНИ

Нулев е миграционният натиск на границата ни с Турция

Няма засилен мигрантски натиск към българо-турската и българо-гръцката граница заради операцията на Турция в Северна Сирия. Това каза премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет и среща с президента Румен Радев по темата. Борисов уточни, че България не е заявявала позиция в подкрепа на турската операция. Вижте повече от прякото включване на Александър Марков

Александър Марков
от Александър Марков
12:23, 15.10.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Нулев миграционен натиск по българо-турската граница, малко по-висок е по българо-гръцката, но МВР и българската армия са готови да реагират при всякаква извънредна ситуация. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета по сигурността към правителството, председателствано от премиера Бойко Борисов. След това Съветът дойде в администрацията на президента за среща с Румен Радев, за да обсъдят каква е ситуацията по двете граници след началото на турската операция в Североизточна Сирия.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че България настоява тази операция да бъде прекратена заради това, че тя създава хуманитарна ситуация, която би могла да отприщи миграционна вълна към нашата страна. На въпрос на БНТ дали изявява подкрепа за тази операция, както твърди турският външен министър, премиерът заяви, че такава подкрепа не е заявявал.

В четвъртък предстои да бъде свикано заседание на ЕС в Брюксел, а което една от точките би могла да бъде гласуване на санкции срещу Турция именно заради операцията в Сирия. На въпрос как ще гласува България премиерът заяви, че не му се иска да стига до там, тъй като стокооборотът между България и Турция е няколко милиарда долара и тези икономически санкции биха засегнали колкото Турция така и България. Настояването на България е ситуацията в Сирия да се разреши по дипломатичен път.

Бойко Борисов: Отчетохме, че мерките ни към този момент работят идеално и имаме нула миграция. Що се касае до извънредни ситуации, които биха могли да дойдат, сме провели учение между гранична полиция, МВР, армията, специалните ни сили, имам разработени планове. С президента обсъдихме нашето участие на Съвета и защитата на сухопътните ни граници като оперативни планове, на ЕС, не само на България. Така че беше много полезна, работна среща. А и да не забравяме, че Турция е член на НАТО и тя може да иска задействане на чл. 5 . То може да стане много интересно. Над 700 нападения казват турските официални власти, че имат от кюрди и от сирийци. Така ли е - не е ли, но вече те официално говорят за чл. 5.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мишел Барние: Сделка за Брекзит е възможна, но става все по-трудно
Мишел Барние: Сделка за Брекзит е възможна, но става все по-трудно
България я грози сериозно наказание от УЕФА след мача с националите
България я грози сериозно наказание от УЕФА след мача с националите