НОВИНИ

Общинските болници не успяха да получат подкрепа за допълнителни субсидии

Общинските болници не успяха да получат подкрепа от здравното министерство по искането им за допълнителни субсидии. Това стана ясно среща на директорите на общински болници със здравния министър. Въпреки националните протести в понеделник, днешната среща е планирана от 2 месеца и е по-скоро опознавателна и дискусионна и никой не е очаквал конкретни решения, обясниха от сдружението на общинските болници.

Мария Чернева
от Мария Чернева
16:06, 17.01.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Макар и познавателна, срещата е началото на един диалог - обясняват от общинските болници, които твърдят, че през годините и това не е имало. Със здравния министър са минали през всички искания на протеста. Нуждата от допълнителни субсидии за общинското здравеопазването, обаче, останала неразбрана.

Д-р Кети Манова - управител на болницата в Казанлък: Тези 30 милиона, които ги искаме за стабилизиране на общинските болници, ще гарантират стабилност на спешната помощ по места.

Място за диалог според ръководителите на общинските болници има в другото им искате - да се намалят изкуствено завишените изисквания към тях да поддържат на щат много лекари. Намаляването на критериите нямало да доведе до намаляване на качеството, дори обратното.

Д-р Недялко Тотев: Силно завишените изисквания намалиха качеството. Когато ти държиш 5 лекаря... ако сега току що са взели специалност, те имат ограничен обем на дейности, но би трябвало да правят всичко

Опит да решат тези проблеми ще направят на втора среща, този път с ръководството на здравната каса. Възможности за преструктуриране на общинските болници не са били дискутирани с конкретика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незаконните  къщи в ромската махала в Благоевград ще бъдат премахнати
Незаконните къщи в ромската махала в Благоевград ще бъдат премахнати
Бизнесмени, обвинени за съборения тютюнев склад в Пловдив, застават пред съда
Бизнесмени, обвинени за съборения тютюнев склад в Пловдив, застават пред съда