НОВИНИ

Бедствено положение в Русе заради Африканската чума по свинете

Област Русе обяви бедствено положение заради африканската чума по свинете. Бизнесът настоява за по-строги мерки и помощ от държавата за противодействие на проблема. Според собственици на свинекомплекси очакваните компенсации след избиването на животни са недостатъчни, а взетите мерки - закъснели.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:05, 23.07.2019 (обновена)
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

В община Сливо поле са три от най-големите свинекомплекси у нас, които осигуряват близо една трета от месото у нас.

Валентин Атанасов, кмет на община Сливо поле: Всички мероприятия, които биха могли да се желаят, са създадени, но въпреки всичко проблемът е голям. Съжалявам, май че няма да се опазим.

Стопаните на големите свинекомплекси обаче са категорични, че някои от взетите от държавата мерки са закъснели.

Д-р Миленка Димитрова, управител на свинекомплекса в с. Голямо Враново, Русенско: Аз стигнах до извода, че институциите в България все още се затрудняват да изпълняват своите задължения.

В добричкото село Козлодуйци бизнеса предлага алтернативен подход, за да са сигурни, че всички мерки за противодействие на заразата са взети.

Д-р Румен Караманов, управител на свинекомплекса в село Козлодуйци: Предложихме на хората обезщетение по 250 лв на прасе - коли го пред нас, подписва една декларация, че няма повече да гледа такива животни и си прибира месото в хладилника.

Над 2 млн. лв. обезщетение ще отпусне и държавата за умъртвяването на близо 17 000 прасета в сивенокмплекса в русенското село Николово. Очакват се и евросредства за компенсации на загубите на фермата.

Д-р Цвятко Александров, зам.-изпълнителен директор на БАБХ: Животните се обезщетяват на пазарната цена, според статистиката, според категорията, килограмите, които са налични. В случая, фермата в с. Николово си има регистрация, документите са изрядни.

Свиневъди обаче коментират, че размерът на компенсациите дори не се приближава до инвестициите, които са направили. Според тях, африканската чума по свинете ще продължи да се разпространява. И предупреждават, че епидемията може да се превърне в пандемия, което ще доведе до катастрофа, както за околната среда, така и за икономиката.

В момента се проверява сигнал за намерено умряло диво прасе на територията на Русенска област в посока Разград. За да се ограничи разпространението на заразата на територията на трите села от 3-километровата зона край свинекомплекса в Николово не се допускат външни хора, като се препоръчва и да не се посещава за разходка и лесопаркът Липник.

;

След като днес беше обявено бедствено положение, вече всички действия на институциите, които разполагат с човешки ресурси и техника за справяне с африканската чума по свинете, ще бъдат координирани от Областната дирекция по безопасност на храните в Русе.

Продължава евтаназията на животните в свинекомплекса в Николово.

Свилен Иванов - зам.-областен управител на Русе: Целта е по най-бързия начин да се приключи с евтаназията на животните, тъй като опасността наистина е много реална и имайки предвид и това, че чумата върлува и сред дивите свине, става много голяма и сред другите комплекси. Както знаете, Голямо Враново и Бръшлен са доста големи комплекси, другият в Юделник влиза в 10-километровата зона, което веднага означава, че оттам също са взети проби.

Резултатите от пробите за африканска чума по свинете трябва да станат ясни до 24 часа. На свинекомплекса в Юделник е забранено да продава месо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция на ГДБОП във фирмата, в която работи уличеният хакер Кристиян Бойков
Акция на ГДБОП във фирмата, в която работи уличеният хакер Кристиян Бойков
Свинекомплекс предлага по 250 лв на прасе, ако се унищожи доброволно
Свинекомплекс предлага по 250 лв на прасе, ако се унищожи доброволно