НОВИНИ

Обявиха графика на ваканциите и учебните дни за следващата година

Следващата учебна година Коледната ваканция за учениците ще е 16 дни, за сметка на това обаче Пролетната включва и почивните дни около Великден. Това показва проектографикът за ваканциите и учебните дни на просветното министерство, качен за едномесечно обсъждане. Според него, новите изпити след 10-ти клас ще са на една дата с тези след 7-ми, четвъртокласниците ще учат две седмици повече, а от "малките матури" отпадат "Човекът и обществото" и "Човекът и природата".

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:52, 24.07.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Графикът предвижда идната учебна година есенната ваканция да е от 1 до 3 ноември и да е с ден по-малко от тази година. След споровете за 2 януари миналата година, сега министерство дава с цели четири дни по-дълга Коледна ваканция. Тя ще бъде 16 дни- от 21 декември до 5 януари.

Александър Трингов, държавен експерт, МОН: Да се осигури време учениците да починат, да се осигури възможност родителите да организират почивки, традиционно свързани с коледните, новогодишните празници.

Междусрочната обаче отново остава един ден- 5 февруари. По-дълга с ден или десет дни ще бъде пролетната ваканция. Тя няма да е от 1 април, а е изтеглена назад във времето от 11 до 20, за да включи и дните около Великден.

Що се отнася до матурите, тази година те ще са на 20 и 22 май. Този път предварително са обявени за неучебни дните на изпитите след 7- ми клас. Те обаче са изтеглени на 9 и 11-ти юни, въпреки идеята да отидат в края на месеца. За целта дори е променена Наредбата за оценяването.

Александър Трингов, държавен експерт, МОН: В която се предлага Националните външни оценявания да бъдат в срок до три седмици преди края на учебното време с идеята, че така ще се даде възможност за по- дълъг период за оценяване на писмените работи.

Оказа се, че съкратените срокове за кампанията след 7- ми клас тази година са притеснили министерството. Освен това отново ще имаме изпити две в едно, защото изпитът след 7- ми клас е обединен с новата "матура" след 10- ти клас, първият обаче ще започва в 9 часа, вторият- в 8.

За първи път тази година, според новия закон, четвъртокласниците ще учат с две седмици повече и ще завършат на 16 юни. Така е, защото те завършват първия си етап на обучение - началния.

Може би добрата новина за четвъртокласниците е, че при техните "малки матури" отпадат изпитите по обществени и природни науки. Министерството е преценило, че може да измерва функционална грамотност само чрез българския и математиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредни мерки заради заразата с Африканска чума по свинете
Извънредни мерки заради заразата с Африканска чума по свинете
НС прие машинното гласуване да отпадне за местните избори
НС прие машинното гласуване да отпадне за местните избори