НОВИНИ

Обявиха грипна епидемия и в Габровска област

Грипна епидемия е обявена със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Николай Пенчоков в Габровска област. Учениците излизат във ваканция от утре до 5 февруари. Заради грипа са затворени над 1430 училища в страната. От днес учениците в област Пазарджик се върнаха в класните стаи, въпреки че грипната епидемия беше удължена.

bnt avatar logo
от екип на БНТ
13:54, 30.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Епидемията в област Пазарджик остава, защото заболеваемостта все още е висока.

Магдалена Станева, РЗИ-Пазарджик: Тези мерки трябва да останат. Логично е да останат. А ученическата ваканция не може да бъде вечно удължавана при условие, че нямаме основание за това.

Здравните власти отчели, че болните ученици са по-малко.

В едно от пазарджишките училища днес отсъстват 40 от общо 630 ученици.

Даниела Кемчева-директор на ОУ "Проф. Иван Батаклиев": Смятам, че е добре, че се върнахме на училище, Това ще даде възможност и да приключим срока съвсем спокойно.

От болницата в Пазарджик съобщиха, че дете на около 2 години oт Велинград е починало от пневмония, за момента не е доказано, че е развита след грип. В националната грипна лаборатория са доказали с около 30% повече случаи на грип в сравнение с миналия сезон. Доминиращият щам е на свинския грип.

проф. Нели Корсун, завеждащ Национална лаборатория "Грип и ОРЗ", НЦЗПБ: Предишните 2 сезона имаше слаба циркулация на този вирус. И вероятно се е натрупало възприемчиво население, което тази година боледува в по-големи мащаби.

Според експертите бързият тест за грип не винаги дава точни резултати.

проф. Нели Корсун, завеждащ Национална лаборатория "Грип и ОРЗ", НЦЗПБ: Има случаи, които са истински грип, но може да не се докажат с този бърз тест.

Експертите казват - имунизацията е най-сигурният щит срещу грипа. Съветът към неваксинираните хора е да избягват контакт с болни и да се консултират със специалист как да повишат имунитета си.

д-р Велизар Шиваров - имунолог: Спортът и добрата храна - витаминозната храна с цитрусови плодове, тъй като те съдържат витамин C. Tова ще помогне.

Според д-р Шиваров боледуването в ранна детска възраст е полезно за имунната система.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецпрокуратурата влезе в Министерство на културата
Спецпрокуратурата влезе в Министерство на културата
Караянчева: Банов не трябва да подава оставка преди проверката от прокуратурата
Караянчева: Банов не трябва да подава оставка преди проверката от прокуратурата