НОВИНИ

Обявиха мерки за стабилизиране на цената на електроенергията

От понеделник започват спешни проверки в трите електроразпределителни дружества в България и на електромери на произволен принцип, за да се установи дали компаниите доставят реалната услуга, за която потребителите плаща. Мерките идват от министерството на енергетиката и КЕВР, след като от бизнеса се оплакаха, че цената на индустриалния ток на свободния пазар е много висока.

Александър Марков
от Александър Марков
17:22, 11.01.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Повече от 30% от търговията с електроенергия на платформата "Ден напред" на свободния пазар се осъществява от електроразпределителните дружества, обясни енергийният министър Теменужка Петкова. Те купуват оттам енергията за своите т.н. "технологични загуби".

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Така че аз смятам, че е редно държавата, контролните органи, да направят своите проверки по отношение на това, да проверим тези количества, които българските граждани, българският бизнес плащат, дали на практика отговарян действително потребеното от тях количество.

Именно токът за технологични загуби се отразява на цената за индустрията. А проверките идват, след като бизнесът отчете завишаване на цената на борсата.

;

Като втора спешна мярка в понеделник ще има среща с трите енергоразпределителни дружества, държавните производители на ток и Българския енергиен холдинг.

Всички участници също трябва да представят мерки за стабилизиране цената на индустриалния ток.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Това, което ние ще направим, за да изпълним своите законови правомощия, означава едно-единствено нещо - означава, че държавата е на своето място чрез своите контролни органи и ще направи това, което законът ѝ е дал като право, като правомощие, за да можем да гарантираме, че българските граждани, българските потребители плащат това, което реално са потребили.
;

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов посочи, че ако цената за битовите потребители от първи юли се увеличи, то няма да е шоково.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Твърденията, които се правят от определени лица, че ще има повишаване на сметките на хората от първи юли с 15-20%, нямат никакво основание. Ще припомня, че неизменно в последните 3 години такива твърдения, такива злокобни пророчества, се правят с определена цел.

В последните си четири последователни ценови решения енергийният регулатор увеличава цената само с процента на инфлацията, обясни още Иван Иванов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Павел Колев отказа на Левски
Павел Колев отказа на Левски
ПСС предупреди за висока лавинна опасност
ПСС предупреди за висока лавинна опасност