НОВИНИ

Обявяват новия концесионер на летище София в началото на юни

Новият концесионер на летище София ще бъде обявен в началото на юни, съобщи транспортният министър Росен Желязков, след като бе изслушан в ресорната парламентарна комисия. Той обясни, че до конкурса са допуснати пет международни консорциума, с доказан опит в управлението на аеропортове.

Николай Минков
от Николай Минков
17:39, 24.04.2019
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Тръжната процедура стартира на 5 юли миналата година, а на 11 април тази година бяха отворени заявленията за участие. Датски, немски, английски и два френски консорциума изявиха желание за концесията на летище София.

То ще бъде отдадено за 35 години, като българското правителство очаква приходи за целия период от близо 4 млрд. евро. Поради тази причина, ключовия критерии за оценяване на кандидати ще бъде цената.

Росен Желязков, министър на транспорта: "Основният елемент за класирането, ще бъде годишните концесионни възнаграждения, които не могат да бъдат по-малко от 15 млн. без ДДС на година или 10% от всички приходи от дейността на ленището."

Предвижда се още избраният концесионер да плати еднократно 550 млн. евро, за да влезе в сила договора. Едно от основните изисквания към бъдещия концесионер е да извърши инвестиции от минимум 600 млн. евро. Заложени са и конкретни срокове.

Росен Желязков, министър на транспорта: "До 10 години трябва да имаме изграден нов терминал, както и нова писта, което ще бъде част от преценката на направените предложения".

Офертите на петте допуснати консорциума ще бъдат отворени публично на 9 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масова имунизация срещу морбили в Северна Македония
Масова имунизация срещу морбили в Северна Македония
Честит юбилей, Лили Иванова!
Честит юбилей, Лили Иванова!