НОВИНИ

Бивш кмет на Хасково e обвиняем за злоупотреба с власт

Окръжната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем бившия кмет на Хасково Георги Иванов за това, че в качеството си на длъжностно лице, противозаконно е дал разрешение за разрушаване на сграда - културна ценност, обявена за паметник на културата. Това съобщават от Апелативната прокуратура в Пловдив.

bnt avatar logo
от БТА
14:48, 26.04.2016
Чете се за: 00:27 мин.
У нас
бивш кмет хасково обвиняем злоупотреба власт

По време на разследването било установено, че на 14 май 2015 г. - като кмет на община Хасково, Георги Иванов е издал заповед, с която наредил да бъде премахната сграда - Хасковски затвор, построена през 1892 г.

Според представените документи постройката е обявена за паметник на културата със статут на историческа недвижима културна ценност, категория "национално значение". Тя е включена в списък на историческите паметници в Хасковски окръг, обнародван в Държавен вестник - бр. 36 от 1970 г. След издадената заповед е последвало разрушаване на сградата - паметник на културата, се посочва в съобщението на прокуратурата.

Спрямо Георги Иванов е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лева.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването е било възложено на Окръжната прокуратура в Пловдив и се извършва от екип от следователи от Окръжния следствен отдел към същата прокуратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предвижда се къщите-музеи на Яворов и Смирненски да бъдат ремонтирани
Предвижда се къщите-музеи на Яворов и Смирненски да бъдат ремонтирани
Протестно шествие на автобуси затрудни движението в центъра на София
Протестно шествие на автобуси затрудни движението в центъра на София