НОВИНИ

Онлайн детство: Какъв е светът през очите на 9-годишен влогър?

Един от най-младите влогъри в мрежата - 9-годишната Доротея - следи български и чуждестранни влогъри, а вече близо две години записва и собствени видеа, които качва в Интернет. Какво интересува 9-годишните и как се тръгва по пътя на онлайн известността. Тереза Ставрева и Лъчезар Ораков разказват.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
10:32, 04.06.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Необходимите материали са найлоново пликче, пяна за бръснене и ножица, а пет минути по-късно.

"Здравейте, днес ще ви покажа как се прави стрес топка, ако нямате балони, както в моя случай в момента. Сега нямам нито един балон, нито един... само един невидим, който очевидно няма да стане. Шегувам се. Нужните материали са найлоново пликче, пяна за бръснене и ножица.

Рисковете на директното предаване в интернет. С тях се сблъсква и 9-годишната Доротея Караганева, която е влогър от близо две години.

Доротея Караганева: Реших, защото най-различни влогъри правеха много интересни видеа и исках и аз да пробвам да снимам. Имам най-различни теми. Комедийни и най-различни други.

"Защо не снимам с други влогъри?"; "Автографите на Ариана Гранде" или пък "Каква да бъде следващата ми тема?" - това са само част от въпросите, които занимават 9-годишната Доротея и нейните последователи в мрежата. Най-верните ѝ фенове пък са нейните приятели от училище, всеки един от които има различно мнение за видеата, които тя качва.

Доротея Караганева: Ами някои добре, някои... горе-долу добре.

Задължително при заснемането на всяко видео е как изглежда кадърът - заради възрастта си Доротея не показва цялото си лице, а родителите й имат пълен достъп до профилите й в мрежите.

Доротея Караганева: Родителите ми се притесняват някой да не ме потърси, но аз не се притеснявам, но така или иначе заради това се снимам до носа.

Година и половина след началото на своя първи влог, създава и втори канал, но с нов псевдоним. Сдобива се и със собствена видео камера и статив. До скоро обаче е снимала с мобилния си телефон.

Доротея Караганева: Понякога просто ми хрумва да измисля някоя тема, просто ми хрумва и нямам определено време кога да снимам или какво да снимам. Когато съм на някое по-специално място мога да снимам или вкъщи.

И така, съвсем лесно, всичко, което провокира вниманието на 9-годишната Доротея и нейните съученици, се оказва запечатано от камерата ѝ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блок в Пловдив остава без път за достъп на автомобили
Блок в Пловдив остава без път за достъп на автомобили
Георги Мамалев представя автобиографичната си книга Усмихни се, човече! в НДК
Георги Мамалев представя автобиографичната си книга "Усмихни се, човече!" в НДК