НОВИНИ

Евродепутати: Направихме още една крачка към пълноправното ни членство в Шенген

България и Румъния вече ще имат достъп до визовата информация в Шенгенската система. С какво ще помогне това коментираха в "Денят започва" евродепутатите Емил Радев и Георги Пирински.

bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 09.10.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света
Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ: Това е един голям пробив за България, защото първо ние водихме голя а битка престоят в България да се смята като престой в Шенгенското пространство. Бяхме включени във визовия калкулатор и на практика с одобряването на включването ни с пасивен достъп в шенгенската информационна система, ние направихме още една крачка към пълноправното ни членство в Шенген. След като България вече има пасивен достъп до информационна система, очакваме и следващата крачка - пълноправно членство в Шенгенското пространство.
Георги Пирински, евродепутат от БСП: Безспорно това е една стъпка, както каза г-н Радев, която освен техническите страни има и сериозно принципно политическо и психологическо значение, защото се преодолява макар и частично едно усещане за членство в ЕС втора категория, което не може да не хвърля сянка и у всеки български гражданин, когато отиде на летището, когато се сблъска с друг вид процедура, която ползват другите граждани на ЕС. Ясно е, че това е едно решение, което снема част от този негативизъм.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Караниколов: „Емко“ свободно може да продава продукцията си
Емил Караниколов: „Емко“ свободно може да продава продукцията си
Очаква ни по-добрата част от октомври
Очаква ни по-добрата част от октомври