НОВИНИ

Люис Хамилтън също в списъка на "Парадайз Пейпърс"

Компаниите Епъл и Найк и състезателят от Формула 1 Люис Хамилтън бяха добавени към списъка на "Парадайз Пейпърс" - мащабното журналистическо разследване, което разкрива как световният елит пази богатствата си в офшорни компании.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:30, 07.11.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
люис хамилтън също списъка парадайз пейпърс

Две компании и един автомобилен състезател се оказаха с офшорни сметки според журналистическото разследване "Парадайз пейпърс".

Калифорнийският гигант "Епъл" е използвал данъчно убежище на британския остров Джързи, за да не плаща данъци или да плаща много малко такива. Преди това компанията е имала подобна практика в Ирландия.

Производителят на спортни стоки "Найк" е имал офшорни сметки на Бермудските острови и именно там различни дружества са плащали стотици милиони евро, за да ползват правата на марката.

Състезателят от Формула 1 и четирикратен световен шампион Люис Хамилтън също е използвал данъчно убежище на остров Ман и така е спестил данък добавена стойност за покупки на стойност повече от 4 милиона евро.

18 месеца след "Панама Пейпърс", когато Международният консорциум за разследваща журналистика публикува подобно разследване, стана ясно, че от данъчни вратички са се възползвали кралица Елизабет Втора, Мадона, Боно, съветници на Доналд Тръмп и канадския премиер Джъстин Трюдо, зет на Владимир Путин и още много популярни личности.

Разследването включва представители на 96 медии от 67 страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокурори от Пловдив изнасят лекции в шест училища в града
Прокурори от Пловдив изнасят лекции в шест училища в града
Доналд Тръмп разговаря с президента на Южна Корея
Доналд Тръмп разговаря с президента на Южна Корея