НОВИНИ

Осма среща на страните от Централна и Източна Европа и Китай в Хърватия

Дали Китай ще се включи в строителството на АЕЦ "Белене", може да стане ясно до края на годината. Премиерът Бойко Борисов и китайския му колега Ли Къцян говориха по темата в рамките на форума 16+1 в Дубровник, Хърватия. Форумът за сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа и Китай се провежда за осми път и се очаква на него да бъдат подписани сделки за милиарди евро. Повече подробности от Дубровник от включването на Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
20:45, 11.04.2019
Чете се за: 01:53 мин.
У нас

Само два дни след като китайският премиер Ли Къцян преговаря в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск, китайският премиер дойде в Хърватия, за да предложи на страните от Централна и Източна Европа още пари под формата на инвестиции и многомилиардни инфраструктурни, транспортни и енергийни проекти.

Китай, който е вторият по големина търговски партньор на Европейския съюз, разширява своето влияние в региона в рамките на мащабната си инициатива "Един пояс, един път" или "Новият път на коприната" - мащабна инвестиционна програма на стойност 1 трилион долара с участието на над 60 държави от Азия, Европа и Африка. Италия само преди седмици се присъедини към проекта, редица европейски държави също.

В рамките на форума 16+1 в Дубровник българският премиер Бойко Борисов и Ли Къцян обсъдиха двустранното сътрудничество. Китай иска повече земеделска продукция от България и увеличаване на износа ни, който към момента е 800 милиона долара, а внасяме за 1,5 милиарда. В София ще бъде открит Глобален център за насърчаване на китайско-европейското бизнес сътрудничество, договорен миналата година у нас.

Най-важната тема, по която двамата говориха, е АЕЦ "Белене". Китай продължава да има интерес към втората ядрена централа, но настоява за държавни гаранции, които ние не искаме да дадем. Българската позиция е, че ние ще участваме само с ядрените реактори, площадката и наличните лицензи - без дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия.

;
Бойко Борисов, министър-председател: Според мен, това е един изключително изгоден за тях проект, политически, изключително геостратегически за тях. За първи път Китай в Европейския съюз да строи централа, и ако ме питате мене, това би се обявило при едно посещение на президента Си Дзинпин, все пак да не забравяме, че там огромната власт е на ККП и лично на нейния ръководител, президентът Си Дзинпин. Така че почти съм убеден, че ще бъде в България тази година, нека да оставим и на президентската среща ние да сме подпомогнали нещо в тази посока.
Бойко Борисов: За тях те имат такъв тип мислене, че когато си държавна гаранция, за тях си е сигурно, те утре са готови да почнат да строят, ако сложим държавна гаранция.
Бойко Борисов: Неотстъпчиви сме по тази тема, защото и до ден-днешен теглим от това, което и преди са подписали други правителства, за Мариците имам предвид. Ние предлагаме по-модерните, приети в Европа начини на работа, това е ПЧП, смесените компании, инвестиционните проекти.


;

Бойко Борисов и Ли Къцян са обсъдили и конкретни жп проекти по коридора Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе-Букурещ. Борисов изрази предпазливост по отношение на китайските инвестиции, припомняйки, че те са заемни пари с лихви, а България имала 10 милиарда лева фискален резерв и заемни пари не ѝ трябвали.

Освен Глобалния център за сътрудничество с Китай, в София ще открие врати и Световният логистичен център на СБ, както и на Китайската народна банка.

Китайците ще строят логистичен център във Варна, откъдето продуктите им да влизат в Европа. Участието на Китай с дялове в БДЖ и концесията на летище Пловдив не бяха доведени докрай преди години.

Мощната икономическа експанзия на Китай в региона се случва на фона на притесненията на ЕС, че Китай разделя Европа, на фона на двустранно споразумение отпреди дни за равни търговски условия между двете страни. Инвестициите в ЦИЕ на Китай са 12 милиарда евро през последните 10 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисия между България и Македония не стигна до единодушие за Гоце Делчев
Комисия между България и Македония не стигна до единодушие за Гоце Делчев
Конференция 15 години България в НАТО се проведе в София
Конференция "15 години България в НАТО" се проведе в София