НОВИНИ

След второ класиране: Около 1700 незаети места в софийските гимназии

Около 1700 незаети места останаха в софийските гимназии след второто класиране. В най-предпочитаните осем столични гимназии също има незаети бройки. Учениците, които не са доволни от досегашното си класиране, могат да кандидатстват за свободните места в третото класиране, като обаче се отпишат от училището, в което са приети.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:52, 19.07.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Свободните места тази година са повече от миналогодишните и са общо 1672. Има дори 33 места в осемте най- предпочитани столични гимназии.

;

В СМГ има четири места без квоти. Едно място за момиче има в 91- ва немска гимназия. В Технологичното училище " Електронни системи" местата са две , в 73- о училище - седем.

;

В Испанската гимназия- едно, в двете английски - по пет свободни места и във Френската гимназия-осем. За всички тези места могат да кандидатстват учениците, които не са доволни от досегашното си класиране. Но има уловка- трябва да се отпишат от училището, в което са приети.

Ваня Станчева, председател на Областната комисия по прием в 8-ми клас: Задължително е при подаването на документи да представят оригинала на свидетелството за завършено основно образование т.е. няма как да се записани някъде и да подадат заявление.

Учениците и родителите им трябва добре да обмислят риска дали ще им стигне бала за свободните бройки. Има и още една особеност. Ако учениците се отпишат, те не могат да подадат документи електронно, а само в училище- гнездо.

Ваня Станчева, председател на Областната комисия по прием в 8-ми клас Он- лайн ще могат да подават заяления само ученици, които до този момент не са участвали в класиранията.

В третото класиране могат да участват и около 600 некласирани ученици, които досега не успяха да намерят мястото си най- вече заради недобре подредени желания. .Документи се подават от 20 до 24 юли, без събота и неделя.


;

Класирането ще излезе на 26 юли. Ако и тогава има свободни места, следва четвъртото класиране, което правят директорите на училища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК предупреди България за пропуски в прилагането на екозаконодателството
ЕК предупреди България за пропуски в прилагането на екозаконодателството
Прокуратурата с проверка заради непроверения частен самолет на Летище „София“
Прокуратурата с проверка заради непроверения частен самолет на Летище „София“