НОВИНИ

Остри реплики между БСП и ГЕРБ заради глобата на БЕХ

Политически сблъсък между БСП и ГЕРБ в парламента заради глобата от 77 милиона евро, наложена от Европейската комисия на Българския енергиен холдинг. От ляво определиха като лъжа твърденията, че е поставено условие за приватизация на "Булгартрансгаз". ГЕРБ пък атакуваха БСП, че използват тази важна тема за политически дивиденти.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:08, 19.12.2018 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
Корнелия Нинова, БСП за България: Премиерът на държавата Бойко Борисов си позволи да излъже, че му е поставяно условие за приватизация. Както е видно от изявлението на европейския комисар, такова условие не е имало. Бойко Борисов, Гражданите за европейско развитие на България и тяхното правителство вкараха България в европейски скандал. Българският енергиен холдинг е извършил незаконни действия.

Еврокомисията е реагирала, българското правителство - не. България ще трябва да плати тези 150 млн. лева дори да се продължи с наказателно дело, със съдебна процедура. Ето тук дойде втората лъжа от господин премиера, който каза "няма да я плащат българските граждани, ще плати БЕХ".

Добре, но БЕХ откъде ще вземе тези пари - от кредити, които ще трябва да се връщат, или от собствени приходи. Тези приходи от какво са - от услуги на граждани и фирми. А тези услуги кой ги плаща - пак същите граждани и фирми.

Делян Добрев, ГЕРБ: НС единодушно отхвърли варианта България да признава вина по това дело, защото ние не носим вина. Ние не сме нарушили европейските правила, според всички документи, които има в периода 2007-2015 година. Отново ви повтарям периода - 2007-2015 година. Не само това НС задължихме МС да обжалва едно евентуално негативно решение на ЕК на налагането на глоба.

Спекулирате и с това, че едва ли не глобата като се плати от трите дружества, това ще излезе от джоба на българските данъкоплатци. Ще дойдат от неразпределени печалби на дружества, ще дойдат от приходи от транзит, от износ на електроенергия, от много други места но не и през цената на тока, през цената на газа или през която и да е друга цена, която плащат потребителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството реши: Създава се нова детска многопрофилна болница
Правителството реши: Създава се нова детска многопрофилна болница
АРТ посоки с Галя Крайчовска: театрално пътуване в минало и бъдеще
АРТ посоки с Галя Крайчовска: театрално пътуване в минало и бъдеще