Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Бисер Петков: Стратегия за детето няма

Стратегия за детето няма. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ социалният министър Бисер Петков по повод вчерашната истерия в няколко училища в Сливен и Ямбол. Там родители масово извеждаха децата си от класните стаи, за да не им бъдат отнети от Агенцията за закрила на детето.

от БНТ
08:42, 08.10.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Според министър Бисер Петков случващото се в училищата в Сливен и Ямбол е целенасочена атака срещу системата, която не почива на никакви реални данни. Петков отново повтори, че Стратегия за детето няма. Такъв проект на стратегия е бил разработен в началото на годината от работна група към Съвета за закрила на детето. След като е бил на обществено обсъждане и е срещнал съпротива, несъгласие и отхвърляне, този проект е спрян и не е пускан за съгласуване в МС. Такъв документ няма и той не може да бъде основание за всяване на такива страхове, каза още Петков.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Да успокоим хората и това смисъла на всичко, което правим и вчера, и днес, не бива семействата и родителите да се притесняват, че се прави нещо в системата за закрила на детето, което е против техните деца, което е насочено към отнемане на деца от семействата.

Министърът коментира, че държавата и институциите ще помагат на семействата, за да могат децата да израснат в семейна среда. Той заяви още, че има организации, които разпространяват слухове в социалните мрежи въз основа на "Стратегия за детето", с цел всяване на паника.

Петков заяви още, че се очаква увеличение на всички пенсии с 6,6% от 1 юли догодина. Освен повече пари за пенсионерите, в проектобюджета за 2020-та са заложени и повече средства за личен асистент за хората с увреждания.

Вижте целия разговор с министър Бисер Петков във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Засегнатите от фалита на Астрал холидейз ще получат обратно парите си
Засегнатите от фалита на "Астрал холидейз" ще получат обратно парите си
КНСБ: С договореното става възможно да бъде изпълнена болничната помощ финансово
КНСБ: С договореното става възможно да бъде изпълнена болничната помощ финансово