НОВИНИ

Откриха фермент, който работи за развитието на рака

Учени от Копенхагенския университет свързват развитието на онкологичните заболявания с присъствието в тъканите на дебелото черво на фермента GalNAc-T6. Резултатите са публикувани в списание Journal of Biological Chemistry.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:32, 28.01.2018
Чете се за: 00:36 мин.
Още
откриха фермент работи развитието рака

Учените изяснили, че ферментът отсъства в здравите тъкани, но в голямо количество се открива в клетките на раковите образувания.

Ферментът GalNAc-T6 стартира процеса на превръщане на здравите клетки в организма в ракови, като присъединява захарните молекули с определени белтъци. Това на свой ред изменя структурата на клетките и предизвиква агрегацията им (слепването им).

Клетките с гликозилирани белтъци, към които се присъединяват остатъците от захарите, започват да се развиват като ракови.

„Когато отделяме GalNAc-T6, то формирането на тъканите се променя и започват да приличат на вдлъбване на лигавичния епител, които бихте открили в здравото дебело черво“, посочва един от авторите на изследването Ханс Вандал, според EurekAlert, цитиран от РИА-Новости.

Както се посочва в изследването, получените данни свидетелстват за това, че ферментът GalNAc-T6 „по пътя на гликолизирането участва в онкогенната трансформация“.

Предстои да се изясни точно по какъв път присъединяването на захарните молекули към определени белтъци допринася за аномалното развитие на клетките на организма. Вандал се надява, че разбирането на механизма на гликолизирането в раковите клетки ще допринесе за появяването на по-ефективни начини за диагностициране и лечение на рака.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пучдемон ще поиска разрешение да се върне в Испания
Пучдемон ще поиска разрешение да се върне в Испания
Шуменската болница ще съди НЗОК за неплатени надлимитни медицински дейности
Шуменската болница ще съди НЗОК за неплатени надлимитни медицински дейности