САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Пакет от социални мерки предлагат от БСП

Намаляване на ДДС за мляко, месо и хляб, преизчисляване на пенсиите и нови енергийни помощи предвижда пакет от законопроекти, които БСП представи в парламента. От ГЕРБ обвиниха левицата, че прави пореден опит да прокара през Народното събрание едни и същи законопроекти, отхвърлени преди няколко месеца.

Николай Минков
от Николай Минков
19:42, 05.06.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова управляващите да не подценяват предложенията с оправданието, че в бюджета няма средства. Задочно се обърна и към премиера.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България": За нас това са приоритетите - демографска катастрофа, доходи и неравенство. Знаем, че сега ще ни залеят с обяснения, как това не може да стане, как е популизъм. Вчера чухме от бившия член на БКП Бойко Методиев Борисов, че социалистите много обичат да харчат чужди пари. Да му кажа, че и тези пари, които харчи през прозореца на джипа си не са негови.Те са чужди, защото са на целия български народ.

От ДПС обвиниха левицата , че преписват техни предложения, обявени миналата седмица.

Хасан Адемов- председател да парламентарната комисия по социална политика, депутат от ПГ на ДПС: Очевидно е, че и те са се заразили от нашето предложение по отношение на намаляване на ДДС. По отношение на преизчисляване на всички пенсии, такава мярка би могла да се извърши, но са необходими 600, 700 милиона годишно, които трябва да постъпят в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

От ГЕРБ заявиха, че това са стари законопроекти на социалистите, които предлагали едно и също на всеки четири месеца.

Според управляващите по -малкото ДДС не води до автоматично падане на цените.

Тома Биков - ГЕРБ: По никакъв начин в тяхното предложение нямаше гаранция, че цената на хляба ще спадне. Напротив, има гаранции, че производителите и едрите производители на хляб могат да държат същите цени, но да плащат по-малък данък. Второ, кой хляб? Този, който е от 1 лев, този от 3 лев или този от 5 лева?"

Според ГЕРБ не се налага и повишаване на енергийните помощи, тъй като увеличението на тока и парното от 1 юли ще е минимално, в рамките на 4 процента.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нови показания на Бисер Лазов по делото КТБ
Нови показания на Бисер Лазов по делото КТБ
Правителството номинира Лиляна Павлова за вицепрезидент на ЕИБ
Правителството номинира Лиляна Павлова за вицепрезидент на ЕИБ