НОВИНИ

Панаирът на традиционните занаяти​ се открива в комплекс "Етъра" край Габрово

В комплекса "Етър" днес официално се открива Международният панаир на традиционните занаяти, който ще продължи до 6 септември. Проявата е под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Организатори са Министерството на културата, Община Габрово и музеят "Етър", информираха от етнографския комплекс. В панаира участват повече от 120 майстори. Сред тях, наред със занаятчиите от страната, са майстори от Украйна, Беларус, Сърбия, Македония, Русия, Алжир и Судан.

bnt avatar logo
от БТА
10:19, 03.09.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
панаирът традиционните занаяти​ открива комплекс етъра габрово

Днес започва Международното изложение-базар на традиционни занаяти, чиято цел е да представи съхранените техники от миналото и съвременното развитие на народните занаяти. В дните до 6 септември посетителите на музея ще се запознаят с редки текстилни техники, сред които е шитата дантела /кене/, дантелата фриволите, изработка на предмети от гайтан, работа с плъсти, шарене на родопски терлици, традиционна везба, изработване на калоферска и брюкселска дантела, изработване на изделия от макраме, предене на вълна и влачене на дарак, плетене на рогозки от беленица /царевична шума/, изработване на мънистени колани.

В музейния кът "Открий какво умееш" децата ще имат възможност да изработят обредни предмети и да научат повече за занаятите с помощта на майстори и етнографи. Ще има възстановки на домашни занятия и народни обичаи - пушене на сливи, боядисване на вълнена прежда с естествени багрила, приготвяне на хляб с квас.

Фолклорната програма днес е със специалното участие на трупата на Нешка Робева. През всеки от следващите дни състави от страната ще покажат богатството на българския фолклор. Много популярната сред младото поколение формация "Тъпани и гайди" ще представи съвременна интерпретация на българското народно творчество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрични задръствания към ГКПП Кулата
Километрични задръствания към ГКПП "Кулата"
Приморско е домакин на офроуд събор
Приморско е домакин на офроуд събор