НОВИНИ

Парламентът одобри на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване

Парламентът одобри на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с пенсионните фондове.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:06, 14.09.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
парламентът одобри първо четене промени кодекса социално осигуряване

Вносителят - Министерският съвет, ги мотивира с по-добра защита на интересите и повишаване на доверието на осигурените лица и пенсионерите към пенсионните фондове за допълнително пенсионно осигуряване.

Въвежда се забрана изпълнителните директори и прокуристите да заемат друга длъжност по трудов договор, освен в качеството им на преподаватели във висши училища или сътрудници в научни институти.

Ще се изисква и подходяща професионална квалификация, опит и добра репутация за членовете на управителните и контролните органи на дружествата.

Друга мярка, залегнала в проекта с цел усъвършенстване на корпоративното управление, е развитието на режима за издаване на предварително разрешение за придобиване на акционерно участие, което ще бъде 10 и над 10 на сто от капитала на пенсионноосигурителното дружество.

Детайлизират се съществуващите задължения на банката-попечител за проверка на нарежданията на пенсионноосигурителното дружество за разпореждане със средствата на пенсионните фондове.

С промените се увеличава лимитът за непряко инвестиране в имоти чрез придобиване на акции на дружества със специална инвестиционна цел.

От БСП поискаха законопроектът да бъде изтеглен.

Хасан Адемов от ДПС припомни, че в частните пенсионни дружества са натрупани близо 12 млрд. лв. и предлаганите промени са важни,заслужават вниманието на НС. Но поправките са на парче, главно свързани с по-високи изисквания към професионалните качества на членовете на управителните и контролни органи на дружествата, обясни той защо неговата политическа сила не подкрепя част от текстовете и ще се въздържи при гласуването.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова се съгласи, че законът е трябвало да бъде по-цялостен, но от много години имало редица работни групи, които до момента не са свършили нищо по отделните теми. Трябва ли още дълго да чакаме, попита тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отнемат книжката за три месеца и 1000 лв. глоба при шофиране в аварийната лента
Отнемат книжката за три месеца и 1000 лв. глоба при шофиране в аварийната лента
Техническият университет открива филиал в Стара Загора
Техническият университет открива филиал в Стара Загора