НОВИНИ

Парламентът одобри създаването на нов държавен орган и система за киберсигурност

Парламентът прие на първо четене новия Законопроект за киберсигурността. Той е изцяло нова правна рамка в областта и е свързан с борбата с кибератаките.

bnt avatar logo
от БНТ
11:05, 27.06.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

С окончателното му приемане ще има цялостна система на координация между институциите и правила за докладване на инциденти, засягащи административните органи и доставчици на цифрови услуги на национално равнище и между страните в Евросъюза.

Със закона се създава нов орган - Съвет по киберсигурност, като нещатен консултативен орган към Министерския съвет.Създава се Национално звено за контакти. Предвиден е и Национален координатор по киберсигурността.

;

Необходимостта от нов закон е аргументирана с факта, че киберсигурността е регламентирана в редица закони, но не е систематизирана и не отговаря в пълна степен на новите предизвикателства.

Законът цели да подобри и доверието на гражданите и бизнеса в онлайн средата, както и да създаде възможност за по-пълноценно използване възможностите на цифровия свят – социални медии, електронно правителство, електронно обучение и електронно здравеопазване.

С приемането на закона се цели координация между институциите, както и правила за докладване на инциденти в киберсигурността, засягащи административните органи и доставчиците на цифрови услуги.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чешкият президент назначи второто правителство на премиера Бабиш
Чешкият президент назначи второто правителство на премиера Бабиш
Община Варна обмисля международен конкурс за центъра на града
Община Варна обмисля международен конкурс за центъра на града