НОВИНИ

НС прие на второ четене промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, внесен от Министерския съвет. С промените се оптимизира контролът върху дейностите с лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, и се прецизират текстове, свързани с лицензионните и разрешителните режими.

bnt avatar logo
от БТА
10:08, 20.05.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
прие второ четене промени закона контрол наркотичните вещества

От 60 на 50 дни се намаляват сроковете за издаване, подновяване и промяна на лицензии за дейности с наркотични вещества и лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества. Въвежда се изискване за водене на публични регистри за издадените лицензии и разрешения по реда на закона.

Въвежда се изискване за мандатност и се допълва съставът на Експертния съвет по лечение на зависимости. Условията и редът за определянето на поименния състав на съвета ще се уреждат с правилник, утвърден от министъра на здравеопазването.

Мнозинството в залата отхвърли предложение на нечленуващия в парламентарна група депутат Велизар Енчев да се позволи по лекарско предписание пациенти да могат да използват конопено масло и спрей. По думите на Енчев тези препарати облекчават болките на пациенти, подложени на химиотерапия, както и на хора с мускулна дистрофия, Алцхаймер и други. Според Енчев в 12 европейски страни тези препарати са разрешени.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт заяви, че няма нито едно официално медицинско изследване, което да потвърждава, че канабисът лекува, а дори е спорен въпросът дали облекчава болките на пациентите.

Георги Кючуков от АБВ също каза, че растението няма никакъв лечебен ефект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВКС окончателно реши Златко - Баретата да лежи в затвора
ВКС окончателно реши Златко - Баретата да лежи в затвора
Марс, Земята и Слънцето ще бъдат на една линия в неделя
Марс, Земята и Слънцето ще бъдат на една линия в неделя