Парламентът прие окончателно на второ четене законовите промени, свързани с КТБ

С измененията се обявяват за нищожни всички заличавания на учредени обезпечения, извършени в периода от поставянето на банката под особен надзор до започване на осребряването на нейното имущество, както и недействителност на сделки, имащи за предмет прехвърляне на дялове или акции, извършени от длъжници на банка след поставянето ѝ под специален надзор.

от БТА
10:40, 09.02.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас
парламентът прие окончателно второ четене законовите промени свързани ктб

"Корпоративна търговска банка" АД - в несъстоятелност подновява до изтичането на 6-месечен срок от влизането на измененията в сила, всяко едно обезпечение за нов срок. По предложение на Симеон Найденов от "Воля" от първоначалния текст беше премахната думата "може". Той посочи, че целта на закона е да се спре публичното разграбване на КТБ и действията трябва да се прилагат спрямо всички лоши длъжници.
Тодор Байчев от "БСП за България" коментира, че е недопустимо включването на името на КТБ в закона. Несъстоятелността е обявена преди три години и половина и сега се сещаме да попълваме масата на несъстоятелността, отбеляза той. Хубаво е, че не са седем банки, а е една, тогава щяхте да имате седем имена, репликира Данаил Кирилов от ГЕРБ. Законът е изцяло в обществен интерес, прочетете го, призова единият от вносителите Хамид Хамид /ДПС/.

Временният синдик и синдикът нямат право до датата на откриване на процедурата по осребряване имуществото на банката, да заличават учредени от длъжници обезпечения, с изключение на случаите, при които вземането на банката е погасено изцяло чрез парично плащане, записаха в закона депутатите.

Недействителна по отношение на банката и на кредиторите на несъстоятелността е всяка сделка, при която вземане с произход от банката е прехвърлено на трето лице, независимо от броя на прехвърлянията, ако в резултат на тази сделка в патримониума на лицето, разпоредило се с вземането, не е постъпило в разумен срок имущество - парични средства или актив, различен от вземане за цена по сделка, съразмерно на прехвърленото вземане.

В случай, че сделката бъде обявена от съда за недействителна, третото лице губи качеството си на кредитор спрямо други лица, ако вземането му се основава на придобити в резултат на тази сделка права.

Синдикът, временният синдик или фондът могат да предявяват искове пред съда по несъстоятелността за обявяване на недействителността на сделка или на поредица от сделки в 5-годишен срок от откриването на производството по несъстоятелност за банката.

Депутатите записаха още, че разпоредбите на чл. 59, ал. 5, 6 и 7, свързани с прихващанията, се прилагат от 20 юни 2014 г. - официалната дата на фалита на КТБ.

Парламентът промени и Закона за кредитните институции, в който беше записано, че квесторите нямат право да заличават учредени от длъжници обезпечения.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Расте броят на абонатите, които искат да се отопляват с парно в Пловдив
Расте броят на абонатите, които искат да се отопляват с парно в Пловдив
Гардиън: Новото германско правителство носи рискове за Европа и за Брекзита
"Гардиън": Новото германско правителство носи рискове за Европа и за Брекзита